NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Lebontották a légvezetékeket a Hortobágyon2008. április 28.

Különleges környezetvédelmi együttműködés valósult meg a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a Hortobágyi Nemzeti Park területén élő madárfajok megvédése érdekében.

Az Európai Unió társfinanszírozásában lezajló beruházás eredményeképpen a tájba nem illő oszlopsorok lebontásával a Világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Park a címhez méltó tájképi értékeit is visszanyerte.

A Hortobágy Európa egyik legfontosabb madár-élőhelye, teljes területe európai szintű védettséget élvez. A légvezetékek azonban számos szerencsétlen madárpusztulást okoztak a kritikus vezetékszakaszon. A földkábelek lefektetésével a program célja ennek a helyzetnek, illetve a pusztai, Világörökségi tájba nem illő oszlopsorok látványának a megszüntetése volt.

A Hortobágyi Nemzeti Park által a KIOP pályázatán nyert, 1 milliárd forintot is meghaladó támogatásból az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. mintegy 80 km hosszúságban cserélte földkábelre a térségében az elektromos légvezeték szakaszokat. A KIOP projekt a földkábel építésének költségeit fedezte, az E.ON finanszírozta a légvezeték-szakaszok bontását és az egyéb költségeket, ami több mint 100 millió forintot jelent. A kivitelezési munkák 2007 júliusában kezdődtek és októberig tartottak.

A KIOP-ban megfogalmazott célokat az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) viszi tovább. Az Operatív Program átfogó célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése. Ezen belül is kiemelt célja, hogy mérsékelje hazánk környezeti problémáit, ezzel javítva a társadalom életminőségét és a gazdaság környezeti folyamatokhoz történő alkalmazkodását. A KEOP támogatási kerete 1332 milliárd forint (a 2007–2013 közötti időszakban).