NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az e-Befogadás mellett2008. május 8.

Az Európai Unió forrásainak köszönhetően 2013-ig összesen, mintegy 7000 milliárd forint áll hazánk rendelkezésére, hogy egy modernebb, nyugat-európai színvonalú országot teremtsünk. Az Új Magyarország nemcsak vállalkozásbarát gazdasági környezetet, hatékonyabban működő szociális intézményeket, hanem jobb közszolgáltatásokat, polgárbarát hivatalokat is jelent. Gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést, olcsó és tömeges hozzáférést a legfontosabb információkhoz és tudáshoz Magyarország minden polgára számára.

A május 8-i sajtótájékoztatón dr. Bálint Ákos, a Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóságának vezetője elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjai 2007-2013 között összesen mintegy 450 milliárd forint értékben járulnak hozzá az információs társadalom hazai megerősítéséhez, az „e-Befogadás” megvalósulásához, a digitális szakadék csökkentéséhez.

A közigazgatás fejlesztése támogatja a közszolgáltatások jelentős részének elektronizálását: a hivatali sorban állást fokozatosan felválthatja hivatalos ügyeink világhálón keresztül történő intézése. A gazdaságfejlesztés területén e-kereskedelmi felületek kialakítása, szélessávú infrastruktúrafejlesztést támogató pályázatok ösztönzik a vállalkozások internetes jelenlétét. Az oktatási infrastruktúra- és tananyagfejlesztés, illetve a képzési programok indítása lehetővé teszi a társadalmi megújulást. Az egészségügyi, illetve a munkaerő-piaci részvételt és társadalmi befogadást elősegítő infrastruktúra korszerűsítése is részét képezi az információs társadalom megerősítésére irányuló programnak. Az ágazati programok kiírásaival párhuzamosan régiónként elkülönített források biztosítják az önkormányzatok informatikai eszközeinek modernizációját.
E fejlesztési programok megismertetéséhez és elterjesztéséhez nyújt segítséget az, hogy az uniós fejlesztési források kezeléséért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) is csatlakozott az e-Befogadás című kezdeményezéshez.
 
A Digitális Magyarország Tavasza
Civilek és barátaik a digitális társadalmi esélyegyenlőségért

A magyar civil szervezetek elsőként csatlakoztak az Európai Unió felhívásához, amelyben az információs társadalmi befogadás (e-befogadás) eszméjének elterjesztésével küzdenek azért, hogy a magyar információs társadalomból hiányzó emberek (középkorúak, idősek, kisebbségiek, fizikai hátránnyal élők, szegények), illetve a hátrányos helyzetű térségek lakói is részesülhessenek a világháló nyújtotta előnyökből. Céljuk, hogy 2010-re legalább egymillió új felhasználó csatlakozzon az internetre, s többségük a hátrányos helyzetűek köréből.

A kezdeményezés első eredménye 2008. januárjában született, amikor öt parlamenti párt és az Inforum közös közleményben nyilvánította ki elkötelezettségét az információs társadalmi szolidaritás, az e-Befogadás (eInclusion) eszméje mellett.
Május végén újabb fordulópont jön el: több civil szervezet, cég és közintézmény is készül a május 17. és 25. közötti időszakra, hogy láthatóvá váljon, miről is szól a gyakorlatban az e-Befogadás. Az életünk része, az életminőségünk javításának eszköze az internet. Miért ne lehetne ez valóban mindenkié, minden korosztályé egész Magyarországon?

Az e-Befogadáshoz kapcsolódóan május 17. és 25. között az alábbi rendezvények látogathatók:

•    50+ Internetezők első házibulija. Május 17. Millenáris, Teátrum 19-24 óra. (Inforum)
•    Sajtóklub, május 21. Mit tehet a média az idősek informatikai bevonása érdekében? Alexandra könyvesház, Károly krt. 3c. (Inforum)
•    Internethajó, május 22. (Budapest – Százhalombatta – Budapest, eWorld kft.)
•    Nemzetközi Teleház Konferencia 2008. május 22-25. (Teleház Szövetségek Európai Uniója-EUTA, Global Telecentre Alliance -GTA)
•    A roma WiFi Falu program zárása, 150 kisebbségi hozzáférés átadása (Az Internet Terjesztéséért Alapítvány)
•    Unoka-nagyszülő informatikai verseny, május 25. (Inforum).
•    Májusban indul az ITTK Csoport ingyenes, online "Befogadó információs társadalom" hírlevele, amely az e-Befogadás év fontosabb hazai és európai eseményeit, kutatásait, híreit gyűjti, összegzi. http://www.ittk.hu.