NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Digitális Magyarország Tavasza2008. május 8.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az e-Befogadás mellett. Civilek és barátaik a digitális társadalmi esélyegyenlőségért.

Dr. Bálint Ákos, a Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatóságának vezetője a május 8-án tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjai 2007-2013 között összesen mintegy 450 milliárd forint értékben járulnak hozzá az információs társadalom hazai megerősítéséhez, az „e-Befogadás” megvalósulásához, a digitális szakadék csökkentéséhez.
A közigazgatás fejlesztése támogatja a közszolgáltatások jelentős részének elektronizálását: a hivatali sorban állást fokozatosan felválthatja hivatalos ügyeink világhálón keresztül történő intézése. A gazdaságfejlesztés területén e-kereskedelmi felületek kialakítása, szélessávú infrastruktúrafejlesztést támogató pályázatok ösztönzik a vállalkozások internetes jelenlétét. Az oktatási infrastruktúra- és tananyagfejlesztés, illetve a képzési programok indítása lehetővé teszi a társadalmi megújulást. Az egészségügyi, illetve a munkaerő-piaci részvételt és társadalmi befogadást elősegítő infrastruktúra korszerűsítése is részét képezi az információs társadalom megerősítésére irányuló programnak.

e_befogadas

 

A magyar civil szervezetek elsőként csatlakoztak az Európai Unió felhívásához, amelyben az információs társadalmi befogadás (e-befogadás) eszméjének elterjesztésével küzdenek azért, hogy a magyar információs társadalomból hiányzó emberek (középkorúak, idősek, kisebbségiek, fizikai hátránnyal élők, szegények), illetve a hátrányos helyzetű térségek lakói is részesülhessenek a világháló nyújtotta előnyökből. Céljuk, hogy 2010-re legalább egymillió új felhasználó csatlakozzon az internetre, s többségük a hátrányos helyzetűek köréből.

Több civil szervezet, cég és közintézmény is készül a május 17-25. közötti időszakra, hogy láthatóvá váljon, miről is szól a gyakorlatban az e-Befogadás, melyhez kapcsolódóan az alábbi rendezvények látogathatók:

• 50+ Internetezők első házibulija. Május 17. Millenáris, Teátrum 19-24 óra. (Inforum)

Sajtóklub, május 21. Mit tehet a média az idősek informatikai bevonása érdekében? Alexandra könyvesház, Károly krt. 3c. (Inforum)

• Internethajó, május 22. (Budapest – Százhalombatta – Budapest, eWorld kft.)

• Nemzetközi Teleház Konferencia 2008. május 22-25. (Teleház Szövetségek Európai Uniója-EUTA, Global Telecentre Alliance -GTA)

• A roma WiFi Falu program zárása, 150 kisebbségi hozzáférés átadása (Az Internet Terjesztéséért Alapítvány)

• Unoka-nagyszülő informatikai verseny, május 25. (Inforum).

• Májusban indul az ITTK Csoport ingyenes, online "Befogadó információs társadalom" hírlevele, amely az e-Befogadás év fontosabb hazai és európai eseményeit, kutatásait, híreit gyűjti, összegzi. www.ittk.hu.