NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Gyorsabb betegellátás, kevesebb vizsgálat a Dél-dunántúli régióban2008. május 19.

Gyorsabb betegellátás, kevesebb vizsgálat, magasabb színvonalú egészségügyi ellátás vár a Dél-dunántúli betegekre. A régió az uniós és kormányzati forrásokból finanszírozott HEFOP 4.4. program keretében új egészségügyi informatikai rendszert kapott, amelyet pénteken adtak át a Pécsi Tudományegyetemen.

A Dél-dunántúli régióban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete, a Baranya Megyei Kórház, a Kaposi Mór Oktatókórház, a Tolna megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza, a Szigetvári Önkormányzat, a Barcs Városi Rendelőintézet és a Paks Városi Rendelőintézet alkotta konzorcium összetett beszerzési projekt keretében valósította meg a rendszerfejlesztést.

2006 ősze óta - a magyar egészségügy átalakításával, korszerűsítésével párhuzamosan – zajlik egy olyan informatikai rendszer kialakítása, amelynek segítségével a hazai egészségügyi intézmények, kórházak, szakrendelők és háziorvosok is a legkorszerűbb számítástechnikai eszközöket és megoldásokat alkalmazhatják gyógyító munkájuk során. A fejlesztés eredményeként a régió intézményei megismerhetik a más intézményeknél tárolt betegadatokat, a háziorvosok internet segítségével küldhetik betegeiket kórházi vizsgálatokra, és a vizsgálatok eredményei is interneten keresztül jutnak vissza hozzájuk.

Szakértők szerint a magyar egészségügyben egyszerre van jelen a pazarlás és a hiány. A most átadott régiós informatikai rendszer segít a meglévő források jobb felhasználásában, a korábbi vizsgálati adatok elérésével pedig lecsökken az igényelt vizsgálatok száma, a betegnek nem kell olyan vizsgálaton részt vennie, amelyet korábban egy másik intézmény már elvégzett nála, ráadásul a betegségről döntést hozó orvosok több információ alapján, pontosabban dönthetnek a szükséges terápiáról.

A HUMANsoft Kft. által fővállalkozóként elvégzett informatikai rendszerfejlesztés a régió kórházainak és a Pécsi Tudományegyetemnek is komoly segítséget nyújt ahhoz, hogy belső tevékenységüket a legmodernebb informatikai technológiákkal, vállalatszerűen szervezzék meg, és hatékonyabban irányítsák az intézményeket. A fejlesztésben részt vevő kórházakban, egyetemi klinikákon olyan informatikai háttér épült ki, amely nyugat-európai színvonalat biztosít az intézmények irányításához és a Dél-dunántúli régió betegellátásához.