NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Határon átívelő fejlesztések a Palócföldön2008. május 22.

Uniós forrásból, 220 millió forintos beruházással bővült a Palócföld turisztikai szálláshely- és szolgáltatáskínálata.

A turisztikai- és hagyományőrző fejlesztésre határon átívelő együttműködés – az úgynevezett Interreg operatív program – keretén belül került sor. A támogatással a palóc népművészeti értékek fellegvárának számító Hollókő és Rimóc idegenforgalma is továbbfejlődhet.

Hollókő Község Önkormányzata 95%-os Európai Uniós támogatással 220 millió Forintos beruházással több nagyobb fejlesztést hajtott végre. Egy korábban óvodaként funkcionáló épületből 25 fős diák-szálláshelyet alakítottak ki, két kézműves udvart rendeztek be korongozó pincével, szövőműhellyel, és egyéb kézműves eszközökkel, továbbá egy műemléképület felújításával palóc hagyományházat és kutatóközpontot hoztak létre. Rimóc Község Önkormányzata egy tízfős vendégházat építtetett, valamint egy 25 fős ifjúsági szálláshelyet alakított ki.

A szlovák partner projekttevékenységeinek fő eleme a dudincei (gyűgyi) üdülőközpontban erdei iskolák, nyári táborok rendezésére alkalmas létesítmény létrehozása. A létesítmények megépítésénél döntő hangsúlyt kapott az esélyegyenlőség biztosítása, a speciális igényű felnőttek és gyermekek számára történő akadálymentesítés.

holloko_nagy

 

Hollókő polgármestere elmondása szerint a turisztikai szolgáltatáskínálat bővítése munkalehetőségeket teremt népi iparművészek, kézművesek részére, a település népességmegtartó erejét növelve. Az örökségturizmuson alapuló szolgáltatások gyógyüdüléshez kapcsolódó gazdagítása növeli a terület vonzerejét és így a látogatók számát is.

A határon átívelő együttműködés hosszabb távú céljai a térség települései fejlődésének előmozdítása, modell értékű turisztikai együttműködés kialakítása a határon túli partnerrel, a gyógyfürdő és a folklór és természeti turizmus szolgáltatásainak ötvözésével közös idegenforgalmi programkínálat kialakítása. A természeti, történelmi, népművészeti értékeiről híres Hollókő és Rimóc valamint a gyógyfűrdőjéről nevezetes szlovák Dudince települések együttműködése révén olyan komplex szolgáltatáskínálattal léphet fel a három település, amely egyesíti a helyszínek vonzerőit.