NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Határon átívelő turisztikai- és hagyományőrző fejlesztések a Palócföldön2008. május 22.

Uniós forrásból, 220 millió forintos beruházással bővült a Palócföld turisztikai szálláshely- és szolgáltatáskínálata. A fejlesztésre határon átívelő együttműködés – az úgynevezett Interreg operatív program – keretén belül került sor: a támogatással a palóc népművészeti értékek fellegvárának számító Hollókő és Rimóc idegenforgalma is továbbfejlődhet.

A 220 millió Forintos beruházással Hollókő Község Önkormányzata öt nagyobb fejlesztést hajtott végre 95%-os Európai Uniós támogatással.
Egy korábban óvodaként funkcionáló épületből 25 fős diák-szálláshelyet alakítottak ki. Két  ingatlan területén kézműves udvart rendeztek be korongozó pincével, szövő műhellyel, és egyéb kézműves eszközökkel.

Egy műemléki ingatlan vásárlásával és felújításával palóc hagyományházat és kutatóközpontot hoztak létre. Szükségessé vált a Hollókői Vár melletti vizesblokk kiépítése, valamint az információs iroda felújítása, tetőcseréje és belső burkolatok cseréje is. Rimóc Község Önkormányzata 10 fős vendégházat építtetett, valamint további épület vásárlásával 25 fős ifjúsági szálláshelyet alakítottak ki. A szlovák partner projekttevékenységeinek fő eleme a dudincei (gyűgyi) üdülőközpontban erdei iskolák, nyári táborok rendezésére alkalmas létesítmény létrehozása. A létesítmények megépítésénél döntő hangsúlyt kapott az esélyegyenlőség biztosítása, a speciális igényű felnőttek és gyermekek számára történő akadálymentesítés.

„A turisztikai szolgáltatáskínálat bővítése munkalehetőségeket teremt népi iparművészek, kézművesek részére, a település népességmegtartó erejét növelve. Az örökségturizmuson alapuló szolgálatások gyógyüdüléshez kapcsoldó gazdagítása az attrakció erejének növekedését, a látogatók számának növekedését jelenti. Ez hosszú távon a látogatási idő meghosszabbodásához vezet, amely jelentős árbevétel növekménnyel jár együtt.”- mondta Szabó Csaba, Hollókő polgármestere.

A határon átívelő együttműködés hosszabb távú céljai a térség települései fejlődésének előmozdítása, modell értékű turisztikai együttműködés kialakítása a határon túli partnerrel, a gyógyfürdő és a folklór és természeti turizmus szolgáltatásainak ötvözésével közös idegenforgalmi programkínálat kialakítása. A természeti, történelmi, népművészeti értékeiről híres Hollókő és Rimóc valamint a gyógyfűrdőjéről nevezetes szlovák Dudince települések együttműködése révén olyan komplex szolgáltatáskínálattal léphet fel a három település, amely egyesíti a helyszínek vonzerőit.