NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény az „Akkreditált Innovációs Klaszter” cím elnyerésére vonatkozó Pályázati felhívás és útmutató megjelenéséről2008. május 13.

A pályázat célja az innovatív, magas hozzáadott értékű tevékenységet végző és exportorientált klaszterek akkreditálása.

A Pályázat a Pólus Program keretében kerül kiírásra, amely a kormányzat gazdaságfejlesztési koncepciójának megfelelően az innovációs és exportpotenciállal rendelkező klaszterek, valamint a pólusvárosokban a vállalkozási környezetet fejlesztő beruházások támogatásán keresztül a nemzetközi versenyképesség növelését tűzi ki célul.

Szükséges, hogy támogatásban részesülhessenek az olyan, alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok, amelyek legalább egy éve bizonyítottan együttműködnek, és tartósan egyesítik a jelenleg szétszabdaltan működő kutató, fejlesztő, gyártó, forgalmazó cégek erőforrásait. A klaszterhez egyetem, kutatóintézet, önkormányzat, illetve bármilyen más, a klaszter céljai elérésének előmozdítására képes szervezet kapcsolódhat.

A meghirdetett pályázat célja, hogy a potenciális klaszterek közül kiválassza (akkreditálja) azokat, amelyek a benyújtott akkreditációs dokumentáció (akkreditációs adatlap és mellékletei) alapján a fenti stratégiai célnak megfelelnek.

A fejlesztéspolitikáért felelős miniszter a benyújtott pályázatok elbírálása érdekében Akkreditációs Testületet hív össze, amely negyedévente – szükség szerint gyakrabban – ülésezik és az előzetesen meghatározott értékelési szempontok alapján dönt az „Akkreditált Innovációs Klaszter” cím odaítéléséről.

Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. Az akkreditált klaszter, illetve annak tagjai egyrészt jogosultak egyes a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való kizárólagos részvételre, másrészt egyes, nem kizárólag az akkreditált klaszterek által elnyerhető támogatások esetében a klaszter tagjai jogosultak lehetnek az értékelés során többlet pontok megszerzésére.

Az akkreditációs cím viselésére vonatkozó jogosultság két év határozott időtartamra szól, amelynek leteltét követően a cím viselésére vonatkozó jogosultság automatikusan megszűnik. Az akkreditációs cím a két év letelte után megújítható.

Az akkreditációs cím megítélése esetén Akkreditációs Tanúsítvány kerül kiadásra a nyertes klaszter részére, amely tartalmazza az akkreditációs címhez tartozó jogokat és kötelezettségeket.

A pályázatok benyújtása 2008. június 1-jétől folyamatosan lehetséges.

A pályázatok elbírálása szakaszosan történik, az előzetesen meghatározott értékelési szempontok alapján.