NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A foglalkoztatás bővítését és a társadalmi integrációt elősegítő újabb projektek az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében2008. május 23.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv révén összesen több mint 1 milliárd forint támogatásban részesül két újabb kiemelt projekt: egy, amely a hajléktalanok és egy másik, amely a hátrányos helyzetű gyermekek integrációjának javítását, esélyegyenlőségének megteremtését célozza.

A fejlesztések közvetve hozzájárulnak a foglalkoztatás bővítéséhez és a gazdasági fejlődés felgyorsításához. A hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, valamint a versenyből kiszorulók ösztönzése és munkára képesítése a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésének alapvető feltétele.

Az európai uniós támogatások a fejlődés és felzárkózás példanélküli esélyét biztosítják Magyarország számára. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv hatékony és célzatos felhasználásával munkahelyeket teremthetünk, munkára képesíthetünk, munkára ösztönözhetünk.

A hajléktalan emberek és a rászoruló kisgyermekek a társadalom azon rétegéhez tartoznak, amelynek segítségre van szüksége az újrainduláshoz, illetve az életkezdéshez. Képzésük és munkához segítésük, integrációjuk és felzárkóztatásuk a magyar fejlesztési stratégia fontos eleme. A sikeres és versenyképes Magyarországot ugyanis csak mindannyiunk közös munkájával teremthetjük meg. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség e célkitűzésekkel összhangban részesítette összesen több mint 1 milliárd forintos támogatásban az alábbi két projektet.

A Hajléktalanokért Közalapítvány az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvánnyal partnerségben 345 millió forint európai uniós fejlesztési pénzt nyert el a hajléktalan emberek társadalmi integrációját segítő TÁMOP-5.3.2. pályázat keretében. A projekt célja a hajléktalanok társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása. A támogatásból az integrációt segítő konkrét megoldásoknak megfelelő szervezetfejlesztés, a hajléktalanok helyzetét javító javaslatok valósulhatnak meg, valamint szakmai és társadalmi hálózatok épülhetnek ki. A projektgazda Hajléktalan Közalapítvány tizenhat éves szakmai múltja, a területen szerzet tapasztalatai és magas színvonalú tevékenysége biztosítja, hogy a megvalósuló fejlesztés kézzelfogható változásokat hozzon.

A társadalmi kohézió és a gazdasági fejlődés szempontjából szintén fontos réteg, a hátrányos helyzetű kisgyermekek felzárkózását célzó gyerekesély program országos kiterjesztését az NFÜ 688,6 millió forint európai uniós forrással támogatja a TÁMOP-5.2.1. pályázat keretében. A gyermek-esélyegyenlőségi program gazdája a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, partnerségben a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézet Gyermekprogram Irodájával. A projekt megalapozza a 0-7 éves gyerekek integrációjának és esélyegyenlőségének növelésére nyújtott korszerű szolgáltatásokat és kistérségi programokat. A fejlesztés keretei között létrejön a témával kapcsolatos tudásbázis, kidolgozzák a Biztos Kezdet és a kistérségi, összetett modellprogramokat, valamint más kapcsolódó szolgáltatások tervezésére, megvalósítására, értékelésére, fenntarthatóságára és módszertani támogatására szolgáló eszközöket, képzési csomagokat hoznak létre. A kiemelt projekt megerősíti a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet szakmai tevékenységét, szorosabbá fűzi a gyermekvédelmi feladatokat ellátó intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek szakmai kapcsolatait, valamint elősegíti a társadalmi szemléletváltást.