NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tiszta vizet öntenek a Dunába a győri fejlesztések2008. május 26.

Bajnai Gordon szakminiszter és Borkai Zsolt polgármester együtt adta át az új győri szennyvíztisztító telepet. A 4,5 milliárd forint összköltségvetésű, 1,85 milliárd forintnyi uniós támogatással megvalósult fejlesztés közel 150 ezer ember mindennapjait könnyíti meg, és tiszta vizet önt a Dunába.

A projekt folytatásaként felfogható győri nagytérségben kiépítendő hulladékgazdálkodási rendszer pedig 112 településen teremti meg az újrahasznosítást célzó szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. A projektről a közeljövőben dönt a bíráló bizottság.

kisgyor-049

 

Az uniós források Magyarország felzárkózását, a gazdaság fejlődését, a versenyképesség fokozását célozzák. Az uniós támogatások beruházása a nemzeti érdekeket és igényeket figyelembe véve történik. A célzott gazdaságtámogatás mellett a stratégia központi elemét képezik a társadalmi modernizációt, az egyenlőtlenségek megszüntetését, valamint az élhetőbb és egészségesebb környezet megteremtését célzó intézkedések.

Ezzel összhangban az élhető és egészséges környezet megteremtését, az életminőség növekedését szolgálják a győri térségben megvalósuló környezetvédelmi fejlesztések. Ezek eredményeként újra tiszta víz ömlik majd a Dunába, és 112 település kapcsolódhat be a szelektív hulladékgyűjtésbe.

kisgyor-042

 

A győri szennyvíztisztító projekt keretében 4,5 milliárd forint összköltségvetésből, 1,85 milliárd forintnyi európai uniós támogatás segítségével sor került a telep bővítésére, a telep környezetében nagy problémát okozó kellemetlen szaghatások megszüntetésére, valamint új iszapkomposztáló telep létesítésére. A fejlesztés hatására a tisztított szennyvíz a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően távozik a telepről, így ismét tiszta víz kerül a Mosoni-Dunába, a környezetbarát biofilter technológia alkalmazásával pedig olyan bűzmentes iszap készül, amely természetes komposztként visszakerülhet a mezőgazdasági termelés körforgásába. Ez a beruházás volt az első olyan magyarországi környezetvédelmi szennyvizes projekt, amely elnyerte az ISPA/Kohéziós Alap program támogatását.

kisgyor-060

 

A szennyvíztisztító projekt mellett a győri nagytérség további fejlesztésnek is otthont adhat. Győr ugyanis jó eséllyel pályázik egy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére a régióban. A bíráló bizottság támogatása esetén 112 településen valósulhat meg az újrahasznosítást szolgáló szelektív gyűjtés, a komposztálható anyagok és a lerakóba kerülő szemét külön gyűjtése, valamint egy korszerű hulladékkezelő mű és lerakó építése. A projekt előkészítésére Győr-Mosonmagyaróvár-Sopron 302,8 millió forintot kapott a 1067/2005-ös kormányrendelet értelmében. A 2007 decemberében benyújtott projekt támogatásáról még nincs döntés, ám az elbírálás folyamatban van. Győr városa a közeljövőben pozitív döntésre számíthat, és megkezdheti a projekt megvalósítását.