NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megszűnő kockázatok, létesülő munkahelyek - Uniós forrásból épült az új állati hulladéktelep2008. május 26.

A május 23-i ünnepélyes átadást követően megkezdi próbaüzemét a Kővágószőlős külterületén felépült állati hulladékbegyűjtő és tároló telep. Az uniós forrásokból elkészült beruházás a pécsi és a szigetvári kistérség területén keletkező állati hulladékok biztonságos és környezetkímélő összegyűjtését, illetve kezelését biztosítja.

A fejlesztésnek köszönhetően megszűnt a talaj, illetve a talajvíz szennyezése és megszűntek a környék lakóira a korábbi fertőzésveszély miatt leselkedő egészségügyi kockázatok is.
Az uniós fejlesztés mindezen felül új munkahelyeket is teremtett a településen.
A beruházást Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nevében Galovicz Mihály, a Közlekedési Programok Irányító Hatóságának vezetője adta át.

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás mint kedvezményezett – partnerségben a Szigetvár-Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulással – több mint 260 millió forintos beruházást indított a térség 85 településén keletkező állati hulladék korszerű gyűjtésének és előírásszerű átmeneti tárolásának biztosítása érdekében, mely beruházási összeg 95 %-t vissza nem térítendő támogatásként pályázaton nyerte el.

Az eddigi gyakorlat során a veszélyes állati hulladékot dögkutak, dögtemetők útján semmisítették meg, illetve elásták vagy elégették azokon a helyeken, ahol szervezett begyűjtésre nem volt lehetőség.

A beruházás első lépéseként a térség 18 dögkútjának rekultivációjára került sor, ami egyértelműen pozitív környezeti hatásokkal járt: megszűnt a talaj, illetve a talajvíz szennyezése, valamint a bakterológiai szennyezés terjedésének és szétterjedésének kockázata. A fertőzésveszély megszüntetésével csökkentek a környék lakóinak egészségügyi kockázatai és a lakosságot zavaró hatások, s a terület is rendezetté vált.

A Kővágószőlős külterületén felépült állati hulladékbegyűjtő és tároló telep korszerű, számottevő környezeti terheléssel nem járó technológiai megoldásaival szolgálja a térség teljes lakosságát. A hulladékok begyűjtése naponta történik két - speciális konténerekkel felszerelt - gépkocsi segítségével. A járművek hívásra mennek a hulladékért, s szállítják azt az átrakóállomásra, ahol mélyhűtve tárolják mindaddig, amíg nem kerül sor az ártalmatlanítást végző szakcégekhez történő továbbszállításra. Az átrakótelep kialakítása ugyanakkor lehetővé teszi a közvetlenül a lakosság által beszállított állati hulladékok fogadását is.

Az üzemszerű működtetést – 2008. augusztus 1.-től - a két társulás által e célra alapított vállalkozás végzi a BIOKOM Kft. szakmai támogatásával. A hulladék gyűjtésének és kezelésének költségeit az érintett települések önkormányzatai fedezik, így a szolgáltatás igénybevétele a lakosság számára ingyenes.

Az azonnal jelentkező pozitív környezeti hatások mellett a beruházás további nagy érdeme, hogy hosszabb távon hozzájárul a lakosság környezettudatos viselkedésének kialakításához, formálásához is, illetve már a rendszer indulásakor 6 új munkahely létesül.