NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kerékpárral a természetben és a városban2008. május 26.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Zalaváron kerékpárral tekert végig az európai uniós támogatásból újonnan megvalósult közel 5 km-es kerékpárúton.

Az új beruházás a Kis-Balaton eddig elzárt természetvédelmi területét nyitja meg a látogatók előtt. A május 23-i eseményt követő sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy a Kis-balatoni projekthez hasonló zöld turisztikai fejlesztések nélkülözhetetlenek a környezettudatosság széleskörű elterjesztéséhez, ami miniszterként kiemelt célja. A 74 millió forint összköltségű bicikliút mellett Kis-Balaton Kerékpáros Ház kerékpárkölcsönző, Madárvárta, új, „vízi játszótér”, Kis-Balaton Ház is épült a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként, a Regionális Operatív Programhoz kapcsolódó „A Kis-Balaton turisztikai célú fejlesztése projekt” keretében.

bicikliut_2008maj1

 

Szabó Imre miniszter elmondta, hogy gyakorló kerékpárosként számára a kerékpáros közlekedés támogatása kiemelt fontosságú, és nagy öröm, hogy az uniós forrásokból már eddig is több ilyen projekt valósulhatott meg. A kormány tervei szerint 2013-ig összesen 52 milliárd forint jut 1500 kilométer kerékpárút fejlesztésre. A most átadott kerékpárút a Kis-Balaton turisztikai célú fejlesztése projekt részeként épült, amelyhez az Európai Unió Magyarország részére fejlesztési támogatást nyújtott 2004-2006 között.


bicikliut_2008maj

 

A turisták a Kis-Balaton Kerékpáros Ház kerékpárkölcsönzőből bérelhetnek biciklit, amivel a Kis-Balatont határoló bicikliúton tekerve egy 50 éve épült kétkamrás vasbeton zsilipre épült új kilátóval találkozhatnak, ami megőrizte a zsilip funkcióját mutató zsiliptáblákat és mozgató berendezéseket is. A kilátóból a Hídvégi-tavat, a Kis-Balaton állat- és növényvilágát, a környező természeti területet figyelhetik meg a látogatók. Az új bicikliút a már meglévő „Madárvárta” szomszédságában ér véget.