NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közlemény a TIOP 133 jelű pályázathoz2008. május 30.

Értesítjük tisztelt pályázóinkat, hogy kiírásra került a TIOP 133 jelű, „Agóra PóLUS, Pólus- illetve társpólus városok innovatív kulturális infrastruktúra fejlesztéseinek támogatása” című pályázat.

Az egész életen át tartó tanulás legfőbb színterei az oktatási és a kulturális intézmények, melyek helyben elérhető szolgáltatásaikkal, országos lefedettséggel közvetítik a tudást és az értékeket. A kulturális intézményrendszer és annak szolgáltatásai infrastrukturális elmaradottságaik miatt ezt nem támogatják kellő hatékonysággal. A kultúra hatékony kompenzáló szerepét jelentősen gátolja, hogy a kulturális szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőtlen, az intézményrendszer helyi szinten széttagolt, az intézmények fizikai infrastruktúrája leromlott és technológiailag elavult. Az elkülönült közösségi terek együttműködése esetleges, önmagukban nem játszanak kellően hatékony szerepet a közösség életében.

A felsőoktatáshoz szorosan kapcsolódó konstrukció a tanulást elősegítő infrastruktúra fejlesztésére irányul a fejlesztési pólus és fejlesztési társközpont városaiban a konvergencia régiókban. Célja a fejlesztési pólusok és társközpontok versenyképességének növelése a kulturális alapú városfejlesztés eszközeivel, innovatív, komplex szolgáltatásokat nyújtó, a felsőoktatási intézményekhez kapcsolódó, önkormányzati alapítású és fenntartású intézmények, ún. Agóra PóLUS-ok létrehozásával, melyek alkalmasak az adott pólus tematikához (mechatronika, nanotechnológia, élettudomány, orvostudomány stb.) illeszkedő és a helyi igényekhez igazodó közösségi szolgáltatások befogadására, ellátására.