NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

3 új pályázati konstrukció az ifjúság, a kultúra és az esélyegyenlőség szolgálatában2008. május 30.

Ismeretterjesztés, egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségnevelés; e célokat támogatják az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2008. május végén megjelenő pályázatai.

A Társadalmi Infrastruktúra Fejlesztés Operatív Program (TIOP) most megjelenő két pályázata a pólus- és társpólus városok kulturális infrastruktúra fejlesztésére valamint a közszolgáltatást nyújtó intézmények komplex akadálymentesítésére szolgálnak.

Az Agóra Pólus program célja az egész életen át tartó tanulás támogatása – a 21. század igényeinek megfelelő, korszerűen felszerelt, oktatási, kulturális, képzési és szabadidős funkciókat egyaránt ellátó – térségi közösségi központok felállításával. 9 milliárd forintos támogatás segítségével létrejövő intézményekben a látogatók interaktív módon ismerhetik meg a város felsőoktatásához és gazdaságához szorosan kötődő tudományterületeket.

Az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító környezet nem kizárólag a fogyatékos személyek életkörülményeit javítja, egyre növekszik az időskorú, a hozzáférhető környezetet igénylő és a megváltozott munkaképességű személyek száma is. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése című pályázat célja, hogy több mint 3 milliárd forinttal támogassa a Magyar Köztársaság központi közszolgálati épületeinek, valamint az ezek fenntartásában működő egyéb közszolgáltatást nyújtó intézmények épületeinek és az általuk nyújtott közszolgatatások komplex (fizikai, illetve információs és kommunikációs) akadálymentesítését.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Gyermekek és fiatalok integrációs programja három területet – gyermek- és ifjúságvédelem valamint fiatalkori egészségnevelés – támogat, összesen 2,8 milliárd forinttal.

A gyermekvédelmi programelem célja, hogy – gyermekjóléti szolgálatokon, helyettes szülői hálózatokon, gyermekek, illetve családok átmeneti otthonain, nevelőszülői hálózatokon és gyermekotthonokon keresztül –a hátrányokkal küzdő iskoláskorú gyermekek, fiatalok és családjaik számára elérhetőek legyenek a családi konfliktusokat rendező, a családi kohéziót és szülői szerepet erősítő valamint az oktatási rendszeren kívüli integrációs, prevenciós programok.

A középfokú oktatásban tapasztalható növekvő arányú lemorzsolódás, valamint a fiatalok egyre jobban kitolódó munkába állásának ellensúlyozására az ifjúságvédelmi programelem a 12 és 29 év közötti gyerekek és fiatalok társadalmi integrációjának, munkaerő-piacra való belépésüket elősegítő tanácsadások elérhetőségét bővíti.

fiatalok egészségtudatosságának növelésére, valamint a kábítószer-fogyasztás visszaszorítására és az ezzel kapcsolatos edukáció támogatására irányuló pályázat célja az időben történő segítségnyújtás és alternatív szolgáltatások biztosítása a droghasználat szempontjából leginkább veszélyeztetett 14 és 25 év közötti fiatalok számára.