NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Határon átnyúló magyar-ukrán fejlesztések norvég támogatással2008. június 12.

Azok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok és szervezetek, amelyek legalább egy kárpátaljai partnerszervezettel rendelkeznek, akár 10% saját erővel pályázhatnak a magyar-ukrán határtérség határon átnyúló együttműködéseinek fejlesztésére.

Új pályázatot írt ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatoknak és szervezeteknek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából a VÁTI Kht. az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program keretében. A kizárólag közcélt szolgáló, non-profit tevékenységet végző szervezeteknek a következő területeken nyújtanak támogatást:

- fenntartható gazdasági fejlődés
- humán erőforrás fejlesztés
- oktatás
- kulturális és innovációs együttműködések
- környezet- és természetvédelem
- helyi infrastruktúrafejlesztés

Pályázhatnak többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatok, kistérségi társulások, non-profit szervezetek, oktatási intézmények, kamarák, akik legalább egy kárpátaljai partnerszervezettel rendelkeznek, továbbá olyan országos szervezetek, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében képviselettel/fiókszervezettel rendelkeznek.
A projektek megvalósításához minimum 2,75 millió, maximum 27,5 millió forint pályázható. A támogatás aránya a projekt teljes költségéhez viszonyítva maximum 90%.

A pályázattal kapcsolatos részletek itt olvashatók.

A 2004. május 1-jén hatályba lépett EU-EGT szerződés értelmében az Európai Gazdasági Térség nem EU-tag országai (Norvégia, Liechtenstein és Izland) díjat fizetnek a belső piaci részvételért. Ez a hozzájárulás képezi a három említett ország részéről az EGT Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű támogatási forma alapját. E fejlesztési forrás mellett a tíz csatlakozott ország részére Norvégia külön is létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmust. Magyarország a fenti két program keretében 2005-2009 között összesen bruttó 135 millió euró támogatásban részesül.

A támogatási formákról és Magyarország részesedéséről további információk itt találhatók.