NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Sajó-Bódva völgyében korszerűbbé vált a térségi hulladékgazdálkodás2008. június 25.

ÚMFT: Csatornahálózat továbbfejlesztése Ózdon és Farkaslyukon. Uniós pénzből közel negyedmillió ember környezete válik tisztábbá, biztonságosabbá és európaibbá a Sajó-Bódva völgyében, miután több mint 3 milliárd forintból korszerűbbé vált a térségi hulladékgazdálkodás.

Ózd környékének fejlődése folytatódik az uniós forrásoknak köszönhetően: a város és Farkaslyuk község lakói számára több mint 6 milliárdnyi fejlesztési pénz vált hozzáférhetővé azt követően, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatást nyertek a csatornahálózat továbbfejlesztésére. Az itt élők évtizedes álma válhat valóra a fejlesztés nyomán.

Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kedden átadta a Sajó-Bódva Völgyi Regionális Szilárd Hulladékkezelési Program keretében megvalósult Ózdi Hulladékátrakó Állomást és hulladékudvart. Ezen kivitelezési szerződés keretében megépült a Szuhakálló-Múcsony elkerülő út is, mely Szuhakálló települést mentesíti a – szintén ezen projekt keretében épült - sajókazi hulladéklerakóhoz tartó tehergépkocsi forgalomtól. A korszerű hulladékkezelő körülbelül 220 ezer ember hulladékgazdálkodását modernizálja 118 településen. Ugyanaznap az államtitkár részt vett az Ózd és Farkaslyuk települések szennyvízelvezetéséről és –tisztításáról szóló támogatási szerződés aláíráson. A szennyvizes beruházás eredményeként a település csatornázottsága 35-ről 100%-osra növekedhet.

„Az állampolgár felelőssége, hogy tisztán tartsa saját környezetét, és például szelektíven gyűjtse a hulladékot, az állam illetve az önkormányzat felelőssége viszont az, hogy biztosítsa a megfelelő hátteret a modern hulladékgazdálkodáshoz.” – hangsúlyozta Oláh Lajos az átadáskor. A 3 éves beruházás után a környéken megszűnhetnek az illegális hulladéklerakók, javulhat a köztisztaság, és fejlődik a környék úthálózata. Az Európai Uniós normáknak megfelelő, több mint három milliárd forint értékű Európai Uniós támogatású ISPA és Kohéziós Alap beruházás a Sajó-Bódva völgye komplex hulladékgazdálkodási rendszerének kialakítását szolgálja. Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházástól Ózd és környéke is elindul a fenntartható fejlődés útján, mivel a fenntartható hulladékgazdálkodás gazdasági előnnyel jár mindenki számára.

Ugyanaznap Ózdon Oláh Lajos Államtitkár részvételével Kiss Pál a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője aláírta a „Szennyvízelvezetés- és tisztítás fejlesztése Ózd városban és Farkaslyuk községben” beruházás előkészítő szakaszára vonatkozó támogatási szerződést is. A beruházásra óriási szüksége van a környéken lakóknak, hiszen Farkaslyukon például a szennyvízcsatorna-hálózatba az ingatlanok mindössze 35%-a van bekapcsolva, míg az ivóvízhálózatba a lakóegységek kevesebb, mint 75%-át kötötték be. A város szennyvíztisztító telepe az 1960-as évek elején – a kohászat virágzása idején – épült, de mára műszaki állapota jelentősen leromlott, a gépek elavultak, tönkrementek. A szükséges fejlesztést az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának segítségével lehet megvalósítani. Az előkészítő munkák költsége nettó 192,725 millió Ft, melyből a támogatás mértéke a projekt előkészítő munkák elszámolható költségének 85 %-a. A szennyvízelvezetési és a tisztítás fejlesztései program összesen mintegy bruttó 6,3 Mrd Ft-ból valósulhat meg.

A projekt eredményeként a településeken 100%-ossá válik a csatornázottság, és a tervek szerint 2011-re legalább 95-100%-os lesz a hálózatra történő lakossági rákötés aránya. Amellett, hogy nem lesz többé szükség a szakszerűtlen közműpótlókra, a beruházás eredményeképpen csökkenhet a környezet terhelése, javulhat a lakosság életminősége és így bővülhet a települések lakosságot megtartó ereje is.