NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Négy csillag a fürdő mellett - negyven új munkahely Harkányban2008. július 31.

Európai uniós támogatással elkészült Harkány új négycsillagos szállodája. A Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Programja (NFT ROP) segítségével újjászületett Dráva Hotel új szintre emeli a dél-dunántúli fürdőváros idegenforgalmát – hangzott el a július 30-i ünnepélyes átadáson.

Az impozáns épületet nem kell sokáig keresgélniük a vendégeknek. Az 1,2 millárd forintos beruházásból – ezen belül 135 millió 30 ezer 900 forintos vissza nem térítendő EU-s támogatással – megújított ház ugyanis közvetlenül a fürdő szomszédságában, a főbejárattól alig száz méterre található. Az átalakítás után egy minden igényt kielégítő, új szolgáltatásokkal bővülő, négycsillagos, wellness- és gyógyszolgáltatásokat is nyújtó resorthotellel gazdagodott Harkány.

A beruházás során többek között egy teljesen új, „C” épületszárnyat is építettek. A kerekesszékkel közlekedőknek ezentúl két, az igényeikre szabott szoba is a rendelkezésükre áll, a szállodán belüli közlekedést pedig akadálymentesítették, a szintek között lift biztosítja a mozgást.

A konferenciaterem a legmagasabb technikai igényeknek is megfelel, sőt a vendégek nemcsak ott, hanem az egész szálloda területén vezeték nélkül csatlakozhatnak az internetre. Új szolgáltatásként gyógykezeléseket is bevezettek. A wellness rész pedig élményelemekkel – pl. nyaktól bokáig masszírozó élménytoronnyal –, sószobával, szaunákkal, gőzkabinnal, fitneszteremmel várja a felfrissülést keresőket.

A tervezésnél a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vették. A fűtés a fürdőtől kapott melegvízzel történik, az optimális energiafelhasználást épületfelügyeleti rendszer vigyázza, s a gépészetet is úgy alakították ki, hogy a majdani napkollektoros rendszert gond nélkül rácsatlakoztathassák. A parkosítás során a zöldfelületek nagysága jelentősen megnőtt, s egy régiószerte egyedülálló Kneipp-sétányt is kialakítottak.

A legtöbb munkahelyet a Dél-dunántúli régió turizmusában az utóbbi években ez a fejlesztés teremtette, a beruházás eredményeként negyven új dolgozó kapott munkát.

A Dráva Hotel Thermal Resort **** új, minőségre vágyó vendégkört szeretne a határközeli fürdővárosba csábítani, s nem titkolt célja az sem, hogy jó példával járjon elő a régióban hasonlóan magas színvonalú fejlesztést tervezőknek.

A megújult szálloda június közepén fogadta első vendégeit: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség konferenciájára érkező csoport tagjait. A projektgazda mellett a projekt sikeres megvalósítását az NFT ROP pályázati program menedzselését végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és Váti Kht. segítette elő.

A 2004-2006. közötti Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Program (NFT ROP) keretében a Dél-dunántúli régióban 91 pályázó összesen 16 milliárd 854 millió 17 ezer 137 forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott hozzá. A pályázóknak a szerződéskötésüktől két év állt rendelkezésükre a vállaltak megvalósítására, amely azt jelenti, hogy az utolsó NFT ROP-os projektek idén zárulnak.

A 2007-2013-as időszakban azonban folytatódnak az EU-s fejlesztési programok, méghozzá többszörös forrásokkal, s Nemzeti Fejlesztési Terv helyett immár Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) néven. Ezen belül a Dél-dunántúli régió is önálló operatív programot tervezhetett, amely ÚMFT Dél-dunántúli Operatív Program (DDOP) keretében 2013-ig 224 milliárd 800 millió forint fejlesztési forrás segíti elő a térség fellendítését. Ebből csak a turizmus fejlesztésére 38 milliárd 191 millió forint áll rendelkezésre.