NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
EGT és Norvég
Finanszírozási Mechanizmusok

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Barokk szépségek norvég segítséggel2008. augusztus 11.

Elkészült Székesfehérvár páratlan barokk műemléke, a Hiemer–Font–Caraffa épülettömb felújításának második üteme. A 835 millió forintos beruházás az úgynevezett Norvég Alap első sikeresen lezárult magyarországi projektje.

A házasságkötő teremnek, rendezvény- és kiállítótermeknek és ifjúsági klubnak is otthont adó, régi fényében tündöklő épületet Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter adta át szombaton a székesfehérváriaknak.

A Hiemer–Font–Caraffa épülettömb Székesfehérvár belvárosának páratlan műemléke, termei 14. századi középkori helyiségeket, barokk freskókat és rokokó díszítéseket rejtenek. A ház csaknem kétszáz éve a város tulajdonában áll, ám az elmaradt felújítások miatt 1990-re életveszélyessé vált. A mintegy 3 ezer négyzetméteres épület felújítását most három ütemben, európai uniós támogatással tudja megvalósítani az önkormányzat.

hiemer-haz-2

 

Az épület I. ütemének felújítása egy sikeres uniós projekt eredményeként 2006-ban fejeződött be, a Nemzeti Fejlesztési Terv 600 millió forintos támogatásával. Az ekkor felújított épületrészben a Tourinform-iroda mellett tárgyaló- és rendezvénytermek, valamint fogadóhelyiségek kaptak helyet.

Az épület rekonstrukciójának folytatásához a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első pályázati kiírásán kért és kapott 710 millió forintos támogatást a város. Ezt - az Önkormányzati Minisztérium EU-önerőalapja 50 millió forintos támogatásának köszönhetően - csak 75 millió forintos önerővel kellett kiegészítenie az önkormányzatnak. A kedvező hazai és norvégiai bírálatot követően végül tavaly ősszel kezdődhettek el a munkálatok, és 2008 augusztusára - a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első sikeresen lezárt magyarországi pályázataként - birtokukba vehették a székesfehérváriak a most felújított, műemléki épületrészben kialakított közösségi tereket.

hiemer-haz-1

 

A most felújított épületrész különlegessége, hogy sikerült részben helyreállítani és bemutatni egy egyedülálló műemléknek számító, középkori emeletes házat, amelynek földszinti helyiségeiben vendégtér, az emeletén pedig a házasságkötő és a rendezvényterem kapott helyet. Az épület különlegessége még egy páratlan, Justitia istennőt ábrázoló barokk freskó, amely egy kis barokk szobában került napvilágra a felújítás során. A Justitia-teremnek keresztelt, antik bútorokkal berendezett szobában az esküvők előtt a menyasszonyok készülhetnek fel a szertartásra. Az első esküvőt egyébként augusztus 30-án tartják a megújult épületben.