NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Milliárdok jutnak az alsóbbrendű utak felújítására2008. augusztus 13.

Mintegy 20 ezer ember számára teremt kényelmesebb és biztonságosabb közlekedési feltételeket azoknak a Nógrád megyei négy- és ötszámjegyű utaknak a teljes felújítása, amelyeknek európai uniós támogatási szerződését augusztus 12-én írták alá Salgótarjában, Szabó Pál közlekedési miniszter jelenlétében.

Már a 2004–2006-os Nemzeti Fejlesztési Terv keretében is kiemelt terület volt a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítása: akkor mintegy 27 milliárd forint európai uniós támogatással több mint 500 kilométernyi négy- és ötszámjegyű, illetve önkormányzati út újulhatott meg szerte az országban.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként, 2007 és 2013 között összesen 200 milliárd forint többségében európai uniós forrást fordíthatunk az alsóbbrendű utak rendbetételére. Ebből csak a 2007-2008-as időszakban 1189 kilométernyi négy- és ötszámjegyű út felújítása kezdődhet meg az ország több mint 200 pontján, a regionális operatív programok összesen 44,5 milliárd forintos támogatásával.

A most felújításra váró útszakaszokat az utak állapotát, a forgalom nagyságát és a térségfejlesztési szempontokat figyelembe véve választotta ki a Magyar Közút Kht., majd a regionális fejlesztési tanácsok rangsorolják azokat. E rangsor alapján terjesztette a kormány elé az uniós támogatással felújítandó útszakaszok listáját a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a kormány pedig július 25-i ülésén sorolta azokat az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjei közé. Ezek közül – az észak-magyarországi régióban elsőként – írták alá kedden a Nógrád megyei útfelújítások támogatási szerződéseit.

Mintegy 24 kilométernyi útszakasz felújítása kezdődhet el most Nógrád megyében. Mind a hat útszakasz rendkívül rossz állapotú és az utóbbi időben egyre növekvő forgalmú. Öt település – Szécsény-Benczúrfalva, Magyargéc, Nógrádmegyer, Sóshartyán és Kishartyán – között teremt jó minőségű közúti összeköttetést a 21134 jelű nógrádmegyeri bekötőút teljes felújítása, amely segíti a térség lakóinak eljutását a 22-es és közvetve a 21-es számú főútra, illetve azon keresztül az M3-as autópályára. Lucfalva, Márkháza és Szilaspogony lakónak teremt biztonságos közlekedési feltételeket a 21136-as jelű lucfalvi bekötő út, a 21137-as márkházi bekötő út és a 23111-es jelű szilaspogonyi bekötőút felújítása, amely a támogatási szerződések aláírásával kezdődhet meg hamarosan. Salgótarján felől a legrövidebb idő alatt a 2304-es Salgótarján–Zabar összekötő úton érhető el Ózd és Miskolc – ennek egy szakasza szintén megújulhat most, európai uniós támogatással. Ugyancsak uniós támogatással megújulhat a 23119-es jelű, a ceredi országhatárhoz vezető bekötő út is, amelynek jelentősége és forgalma a schengeni határnyitást követően növekedett. Heves megyéből, Pétervására térségéből ezen az úton közelíthető meg a legrövidebben Losonc városa.