NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Milliárdos ökoturisztikai fejlesztés a Dráva-medencében 2008. augusztus 18.

Két megye, öt kistérség, 29 települési önkormányzat, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Dráva menti Tájvédelmi és Turisztikai Egyesület, 41 beruházás, 1,1 milliárd forint. Ez számokban a Dráva projekt.

Augusztus 15-én került sor a fejlesztéseket lezáró átadó ünnepségre, melyet a megújult nagyharsányi Gyimóthy villában tartottak meg. 

A Dráva projekt olyan nemzetközi és regionális jelentőségű ökoturisztikai fejlesztés, amely hazánk legérintetlenebb folyójának, a Drávának és természeti értékekben gazdag környezetének turizmusba való integrálását célozza meg úgy, hogy eközben védi a meglévő értékeket. A Dráva-medence településeinek egy részén a szinte érintetlen és egyedülálló élő- és növényvilágára építenek, másutt a történelmi emlékekre, a néphagyományokra, a művészeti értékekre vagy épp a már működő lovas és kerékpáros turizmusra fektetik a hangsúlyt. Közös hajtóerő az a gondolat, hogy kiemeljék ezt a térséget az ismeretlenségből, az elzártságból, ami a korábbi évtizedekben a határ menti településeket jellemezte.

A projekt földrajzilag és kulturálisan már létező, azonban funkcionálisan új, egyúttal a többi turisztikai régióhoz, szolgáltatásaihoz illeszkedő, azokkal nem rivalizáló régiót fog egybe.

A most lezárult Dráva projekt eredményeként 41 beruházás valósult meg, melyek között vannak egészen új létesítmények, míg több helyütt régi épületeket hasznosítottak. A megvalósult létesítmények - 29 baranyai és somogyi településen - egyedi szolgáltatásokkal várják az utazókat.

A somogyi területen többek között Barcson az új Rinya-híd jelent összeköttetést a kikötő és a szabad strand között, ahol mosdókkal, öltözőkkel felszerelt közösségi épület szolgálja a strandolókat és a kenutúrák résztvevőit, a gyékényesi búvárbázis szomszédságában kialakított új bemutatóteremben a halászatról, a nemzeti park értékeiről terveznek kiállítást; a nagyatádi impozáns látogatóközpontban a belső-somogyi élővilág tárul a vendégek elé, diorámák és rekonstruált élőhelyek segítségével.

A baranyai szakaszon egyebek mellett Harkány terehegyi városrészén régi épületet varázsoltak turisztikai központtá, a belvárosban talpas házak képviselik az ormánsági népi építészetet, a Kopasz-hegyre új kilátó került, illetve kiemelkedő beruházás volt a nagyharsányi szoborparknál található Gyimóthy-villa felújítása, ahol az új térben többek között a szoborpark, és az alkotótábor történetét mutatják be.

A projekthez szervesen kapcsolódik a Dráva-medencén átívelő 655 km túraútvonal és tanösvény hálózat kiépítési terve, amely a Dráva projektben érintett mind az öt kistérség (csurgói, nagyatádi, barcsi, sellyei, siklósi) folyamatos megközelítését-átjárhatóságát biztosítja, összeköti a kistérségeket és minden nevezetes, a Dráva projektben megvalósítani és fejleszteni kívánt látnivaló gyalogos, kerékpáros megközelíthetőségét teszi lehetővé. A Túraútvonal és tanösvény kiépítése a következő fejlesztési időszak feladata.

További információ a projektről a www.dravamedence.hu honlapon tekinthető meg.