NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Állami támogatások automatikusan2008. július 14.

Automatikusan jóváhagyja a jövőben au Európai Bizottság azokat az állami támogatásokat, amelyek a környezetvédelmet, az innovációt, a nagyvállalatok kutatási-fejlesztési tevékenységét és a kockázati tőke elterjedését segítik.

A jelenlegi közösségi versenyszabályok értelmében bármiféle támogatás nyújtását tervezi egy tagállam az üzleti szféra bármely szereplőjének, azt előzetesen engedélyeztetnie kell az Európai Bizottságnál. E kötelezettség alól jelenleg csak tíz támogatásfajta mentesül, amit négy különböző bizottsági rendelet sorol fel, meglehetősen nehezen átláthatóvá téve a rendszert.

A Bizottság ezért úgy határozott, hogy az automatikusan jóváhagyandó támogatási típusok körének jelentős kibővítését a jogszabályok egyszerűsítésével köti össze, egyetlen csoportmentesítési rendelettel váltva fel az eddigieket. Az új rendelet már 26 támogatásfajta esetében tekint el az előzetes bizottsági jóváhagyás kényszerétől.

A rendelet arra ösztönzi a tagállamokat, hogy állami forrásaikat a munkahelyteremtés és Európa versenyképessége szempontjából valóban hasznos támogatásokra összpontosítsák – véli a Bizottság. Az új jogszabály emellett egyaránt csökkenti a közigazgatás, a kedvezményezettek és a Bizottság adminisztratív terheit.

A rendelet által lefedett 26 támogatási kategória mindegyike nyújtható kis- és középvállalkozásoknak. Amennyiben az adott támogatás nagyvállalkozások számára is nyújtható, a kkv-k erőteljesebb támogatását speciális kiegészítő összeg biztosítja. Az általános csoportmentesítési rendeletet kiterjesztették öt olyan támogatási kategóriára, amelyek eddig nem tartoztak a csoportmentesítés hatálya alá: környezetvédelmi támogatás, innovációs támogatás, nagyvállalatoknak nyújtott kutatás-fejlesztési támogatás, kockázati tőke formájában nyújtott támogatás, valamint a női vállalkozók által újonnan létrehozott vállalkozásokhoz nyújtott támogatás.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.