NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Támogatás zárolás Bulgáriának2008. július 25.

Közel 500 millió euró közösségi támogatás befagyasztásával bünteti az Európai Bizottság Bulgáriát a fejlesztési alapok felhasználásánál tapasztalt szabálytalanságok és visszaélések miatt. A brüsszeli jelentés kifejezetten kritikus véleményt fogalmaz meg az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni harc terén elért bolgár előrehaladást illetően.

Mintegy 486 millió eurós uniós támogatásnak inthet búcsút Bulgária, ha nem korrigálja azokat a szabálytalanságokat, amelyekre az Európai Bizottság pénzügyi ellenőrei és könyvvizsgálói bukkantak az alapok felhasználásánál. Brüsszel úgy döntött, hogy közel 500 millió eurónyi közösségi támogatást befagyaszt mindaddig, amíg a bolgár hatóságok nem hozzák helyre a hiányosságokat.

Számszerűleg a legnagyobb összegtől, mintegy 250 millió eurótól az előcsatlakozási alapoknál eshet el a balkáni ország, miután a Bizottság megvonta az akkreditációt két, a kifizetéseket intéző kormányügynökségtől. Brüsszel ezzel párhuzamosan a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére hivatott kohéziós alapból is befagyasztott 115 millió euró értékű kifizetést. Bulgária végül az előcsatlakozási agrártámogatási programból, a SAPARD-ból is elveszíthet 121 millió eurót, ha nem lesz képes megfelelni az elvárásoknak.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.