NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kritikus jelentés Romániának2008. július 25.

Az Európai Bizottság jelentése Románia előrehaladását értékeli az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmusban rögzített kritériumok teljesítését illetően. A mechanizmus révén az EU megpróbálja elérni, hogy a 2007. január 1-jén csatlakozott ország megfeleljen az uniós normáknak az igazságszolgáltatás működését, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot illetően.

Románia a Bizottság szerint vegyes eredményt tud felmutatni a négy kijelölt bel- és igazságügyi kritérium (benchmark) elérésében. Bár az ország megalkotta a működőképes rendszer alapjait, a fundamentumok továbbra is törékenyek, és a korrupcióval kapcsolatos döntéseket áthatja a politika.

A jelentés kifogásolja, hogy az ország kulcsintézményeinek és testületeinek a reformok melletti elkötelezettsége egyenetlen. A kormány ugyanakkor viszonylagos stabilitást teremtett a korrupció elleni jogi és intézményi keretben.

A Bizottság szerint egy bizonytalan időszakot követően Románia képes volt újra elkötelezni magát az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni harc mellett. A jogi és intézményi keret ennek ellenére még mindig törékeny, ezért stabilizálásra és konszolidációra szorul. Az adminisztratív képességet is meg kell erősíteni, a magas rangú funkcionáriusokat érintő korrupció kiküszöböléséhez pedig egyhangú konszenzus szükséges, beleértve a parlamentet és a bíróságokat is.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.