NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fenntarthatósági javaslatcsomag a Bizottságtól2008. augusztus 1.

Környezetbarát termékek megvételét írja elő a kormányzatok és az önkormányzatok számára a közbeszerzések során a Bizottság. A kezdeményezés egy átfogó fenntarthatósági javaslatcsomagnak a része.

Meg kívánja fékezni az EU fogyasztói társadalmának a környezetre gyakorolt káros hatásait az Európai Bizottság. Ennek jegyében mutatta be Günter Verheugen ipari, Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi és Andris Piebalgs energiaügyi biztos a fenntartható fogyasztást és termelést támogató átfogó javaslatcsomagot. A kezdeményezés célja, hogy javítsa az EU-ban forgalmazott termékek környezeti fenntarthatóságát, különösen azáltal, hogy javítja az energiahatékonyságot.

A javaslatcsomag annak az uniós vállalásnak a teljesítését kívánja elősegíteni, amely 2020-ra 20 százalékkal csökkentené az Unió széndioxid-kibocsátását.

Az új kezdeményezések között önként vállalható ajánlások és kötelező előírások egyaránt szerepelnek. Kiterjesztik azoknak a termékfajtáknak a körét, amelyekre környezetbarát minősítést lehet szerezni, új előírásokat határoznak meg a közbeszerzésekre és pénzügyi ösztönzőket is megfogalmaznak. Ahogy Verheugen bizottsági alelnök fogalmazott: „az EU-nak példát kell mutatnia és be kell bizonyítania, hogy az ipar képes jelentősen hozzájárulni a klímaváltozás elleni harchoz”. Verheugen cáfolni igyekezett azokat a vádakat, hogy a Bizottság környezet- és klímavédelmi törekvései tönkreteszik az európai ipart. „Mindenki nyer: gyorsabb gazdasági növekedés és több munkahely jöhet létre a környezetvédelem erősítése mellett” – magyarázta az elképzeléseket a bizottsági alelnök.

Jelenleg jóval a lehetőségeink felett élünk, legalábbis ami az életmódunknak a bolygónkra gyakorolt hatását illeti – nyilatkozta Dimasz, felvillantva a kezdeményezések mozgatórugóját. Szerinte a gyártók és a fogyasztók mindennapi tevékenységükkel ma még a klímaváltozás elősegítőinek és a természetrombolás nagymestereinek számítanak. „Itt az idő, hogy változtassunk a megvásárolt termékeinken és a gyártási módszereinken. Piebalgs pedig kiemelte, hogy a most előterjesztett csomag intézkedéseinek az EU energiahatékonyság-növelési célkitűzéseihez is hozzá kell járulniuk.

A Bizottság három terület köré csoportosította kezdeményezéseit: új termékpolitika kialakítása, környezetbarát termelési módszerek támogatása és a fenntartható fogyasztás illetve termelés támogatása nemzetközi szinten is. A mostani kezdeményezések nem terjednek ki az emissziókereskedelmi rendszerbe (ETS) már eddig is bevont iparágakra, hiszen rájuk már most is sokkal szigorúbb szabályozás érvényes.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a Bruxinfo szerkeszti.