NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közbeszerzés kell a területfejlesztésnél is2008. augusztus 1.

Egy városrész területfejlesztésére kötött szerződés közbeszerzésnek minősül – döntött korábban egy francia település ügyében az Európai Bíróság.

Az ítélet szerint a szerződés piaci értékét a területfejlesztési munkálatok összértékének figyelembe vételével kell meghatározni.

A közszféra szolgáltatásokat vásárló szerződései akkor is közbeszerzésnek minősülnek, ha látszólag főleg közösségi célokat szolgálnak – derül ki a bírósági ítéletből.

Egy területfejlesztési szerződésre ezért éppúgy érvényesek a közbeszerzésre vonatkozó közösségi szabályok – ha értéke meghaladja a bagatell beszerzések plafonját.

Az ilyen közbeszerzés piaci értékét pedig a területfejlesztési munkálatok összértékének figyelembevételével kell megállapítani – szögezte le az Európai Bíróság. A döntés egyúttal megerősítette azt a korábbi európai bírósági ítéletet is, hogy nem lehet “házon belüli” (azaz a közbeszerzési szabályok alól kivonható) ügyletnek minősíteni, ha egy olyan céget bíznak meg, amely részben magántulajdonban van.