NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

120 000 turista élvezheti majd a megújult Pannonhalmi Főapátság szolgáltatásait2008. szeptember 10.

A Pannonhalmi Főapátság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a bencés Főapátság idegenforgalmi vonzerejének fejlesztésére. A kiemelt projekt révén a világörökségi helyszín arborétuma, szálláslehetőségei és szolgáltatásai 2009 végére megújulva várják látogatóikat.

A támogatási szerződést szeptember 9-én Várszegi Asztrik Pannonhalmi Főapát és Horváth Jácint, az NYDRFÜ ügyvezető igazgatója írta alá, ezt követően emléklapot adott át Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba.

„Pannónia szent hegyén” épült több mint ezer éve a Pannonhalmi Főapátság történelmi épületegyüttese, amely közvetlen természeti környezetével 1996 óta része az UNESCO Világörökségnek. Az apátság építészetének, illetve művészeti és tudományos gyűjteményének is köszönhetően érdemelte ki ezt a megkülönböztetést.

A Pannonhalmi Főapátság turisztikai vonzerő fejlesztési programja II., III. és IV. ütem c. projektnek köszönhetően összesen több mint 1,5 milliárd forint értékben újulhatnak meg az építmények, szolgáltatások és a környezet. Egy új kiállítótér, nagyobb gépkocsiparkoló, étterem, modern kiszolgáló helyiségek, mosdók, kávézó, terasz, továbbá a Nyugat-dunántúli régió turisztikai profiljába illő kerékpártároló emelik majd az évi 120 ezer turistát kiszolgáló létesítmény színvonalát.

A beruházás során helyreállítják a jelenleg leromlott állapotban lévő Arborétumot, frissítik a növényállományt, illetve új növényeket telepítenek. Gyógynövénykertet és új látványműhelyt alakít ki a projektgazda, hogy a bencés szerzetesi hagyományokat felelevenítse.

A beruházás során 67 férőhelyes ifjúsági turistaszállót és zarándokházat építenek, amelyek nem csupán lakrészeket, hanem közösségi helyiségeket is magukba foglalnak.

A fejlesztéseknek köszönhetően a látogatók száma várhatóan évi 120 ezer főre növekszik majd, illetve 30 új munkahelyet sikerül teremteni.