NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nagy fejlesztések egy ormánsági kisiskolában2008. szeptember 11.

Korszerű, európai színvonalú környezetben tanulhat az alig több mint félezer la­kosú Baranya megyei Kémes község és a környező kistelepülések 140 kisdiák­ja. A tanévkezdésre 86 millió forintos beruházással, európai uniós pályázati tá­mogatással befejeződött ugyanis a kémesi Általános Iskola felújítása.

Kiemelt fejlesztési cél volt a 2004–2006-os Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az alapfokú oktatási intézmények korszerűsítése: országszerte több mint 150 általános iskolát és óvodát bővítettek vagy újítottak fel EU-forrásból, többségében a leginkább hátrányos helyzetű településeken – köztük Kémesen.


kemes_iskola1

 

Hogy milyen nagy szükség volt a fejlesztésre és az esélyteremtésre, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kémesi általános iskolába járó diákok – diósviszlói, cúni, drávapiski, kémesi, márfai, rádfalvai, szaporcai és tésenfai gyermekek – 90 százaléka olyan családokban él, amelyek nem rendszeres jövedelmekből, hanem segélyekből és támogatásokból tartják fent magukat. A kémesi iskola diákjainak 30-40 százaléka cigány nemzetiségű, a felső tagozatosok között alig akad olyan diák, akinek van otthon internet-hozzáférése, és a településeken sok család él komfort nélküli, régi parasztházban.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv mintegy 76 millió forintos pályázati támogatásával, a cúni, drávapiski, kémesi, szaporcai, tésenfai önkormányzatok 4 millió forintos, továbbá a kémesi önkormányzat 6 millió forintos hozzájárulásával megvalósult beruházás során tetőtér-beépítéssel bővítették az iskolát, új tantermeket, aulát, informatikai termet és két tornatermi öltözőt alakítottak ki az intézményben, számítógépekkel szerelték fel az osztálytermeket. A sikeresen pályázó kémesi önkormányzatnál bíznak benne, hogy az alapfokú oktatás feltételeinek a javítása hozzájárul a község és a környező települések népességmegtartó erejének növeléséhez és ezeknek a rendkívül hátrányos helyzetű ormánsági kisközségeknek a felzárkózásához.