NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

JASMINE a mikrohitelezéshez2008. szeptember 11.

JASMINE néven új pénzügyi eszközt vezet be az Európai Bizottság a mikrohitelezés szélesebb körű elterjesztésének céljával.

A JASMINE elindítását Danuta Hübner regionális fejlesztésért felelős biztos szeptember 10-én jelentette be Nizzában, egy mikrohitelezéssel foglalkozó konferencián. A kezdeményezés annak a JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) programnak a kiegészítése, amelyet a Bizottság a 2007-2013-as pénzügyi ciklusban az Európai Beruházási Bankkal (EIB) közösen bocsátott útjára, s amely visszatérítendő tőkéhez juttatja a kkv-szektort. Mint ismert, a bankok üzleti alapon távol tartják magukat a pár millió forintos hitelek világától, egyrészt a magas (és meg nem téríthető) tranzakciós költségek miatt, másrészt azért, mert ebben a körben a potenciális hitelfelvevők nem tudják teljesíteni a biztosítéki követelményeket. Ha azonban támogatást kapnak, akkor számukra is vonzó lehet a nemzetgazdasági szempontból annyira fontos mikrovállalati szféra.

A JASMINE célja, hogy segítse a mikrohitelezéssel foglalkozó intézményeket működésük során (például a tőkepiaci részvételhez nélkülözhetetlen hitelesség megteremtésében), megismertesse őket a legjobb tagállami gyakorlatokkal. Magatartási kódexet fogalmaz majd meg, szakmai anyagokat állít össze, konferenciákat és szakmai utakat, cserelátogatásokat szervez. A JASMINE kontaktpontként is kíván működni azon mikrohitelezési szereplők számára, akik pénzügyi vagy adminisztratív segítséget kívánnak igénybe venni.

A program az első három évben kísérleti projektként indul, s ezt követően a Bizottság és az EIB közösen értékeli majd a tapasztalatokat.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.