NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

JEREMIE a vállalatokért2008. szeptember 1.

A JEREMIE-program célja a kis- és középvállalkozások tőkéhez juttatása.

Hitelek, hitelgaranciák és kockázati tőke, illetve ezek kombinációi – ezek azok az eszközök, amelyek révén a Bizottság Regionális Főigazgatósága az eddigi vissza nem térítendő vállalati támogatások egy részét visszatérítendő forrásokkal váltotta fel a JEREMIE program keretében.

Ennek értelme egyrészt a nagyobb tőkeáttétel lehetősége (vagyis a rendelkezésre álló forrásokból több vállalkozást lehet segíteni), másrészt a jobb „találati arány”: a visszatérítendő támogatásokat vélhetően sokkal nagyobb arányban a megsegítésre tényleg érdemes cégek fogják igénybe venni, mint az „ajándékba” kapott forrásokat.

A JEREMIE-pénzek egy részét a programot lebonyolító tagállami hatóságok saját döntésük alapján csatornázhatják a mikrohitelezésre is, de más célra is. A JEREMIE másik fő célja a pénzügyi kultúra fejlesztése, a modern menedzsmentismeretek eljuttatása a forrásait közvetítő szervezetként felhasználó bankokba. A program forrásai révén önmagában is bővül a mikrohitelezésre elérhető tőke mennyisége, de a Bizottság ezzel nem tekintette teljesen kielégítettnek ezt az igényt. Egyébként joggal: egy felmérés szerint az EU-ban 700 ezer ember venne fel szívesen mikorhitelt, hogy vállalkozóvá váljon és saját céget alapítson, ha az könnyebben hozzáférhető lenne.

A Brüsszeli hírek rovatot a Bruxinfo szerkeszti.