NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megalakult a Pólus Akkreditációs Testület, indul a klaszter akkreditáció2008. szeptember 5.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter felkérésére megalakult az a 7 tagú testület, amely a hazai klaszterek akkreditációjáért felelős. A grémium már az első ülésén, szeptember 8-án döntött az első akkreditációkról.

A Pólus Program célja a komoly innovációs és exportlehetőségekkel rendelkező klaszterek támogatása, valamint a nemzetközi versenyképesség növelése a pólusvárosok vállalkozási környezetet fejlesztő beruházásainak támogatásával.

A Pólus Program keretében olyan alulról építkező, önszerveződő vállalati csoportok részesülhetnek támogatásban, amelyek együttműködésük során kiaknázzák a tudásuk egyesítéséből fakadó előnyöket. A klaszterhez egyetem, kutatóintézet, önkormányzat, illetve bármilyen más, a klaszter céljaihoz hozzájárulni képes szervezet kapcsolódhat.

Az akkreditáció célja elismerni azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Fontos, hogy a Pólus Programban résztvevő klaszter magas hozzáadott értékű, exportorientált és innovatív tevékenységekre koncentráljon, stratégiával és annak végrehajtására alkalmas cselekvési tervvel rendelkezzen.

Az akkreditációs eljárásra, az eddigi várakozásokat meghaladóan, 11 klaszter jelentkezett. A lehetőség jelenleg is nyitva áll, az akkreditáció folyamatosan kezdeményezhető. Az Akkreditációs Testület 2008-ban még egy alkalommal, decemberben hirdet nyerteseket.

Az Akkreditált Innovációs Klaszter cím odaítélésekor a klaszterek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban, hanem az akkreditált klaszter, illetve annak tagjai jogosultak egyes, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a klaszterek, illetve klasztertagok részére kiírt pályázatokon való kizárólagos részvételre. Továbbá a klaszterek fejlesztésével összhangban kiírt, ám nem kizárólag az akkreditált klaszterek által elnyerhető támogatások esetében a klaszter tagjai a pályázati kiírásban megjelentetett feltételek teljesítése esetén jogosultak az értékelés során többlet pontok megszerzésére.

  

Az Akkreditációs Testület tagjai:

  • Dr. László Géza, közgazdász
  • Dr. Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke
  • Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium versenyképességért felelős szakállamtitkára
  • Kocsis Magdolna, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának főosztályvezetője
  • Balla Gergely, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke
  • Siegler András, az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatóság igazgatója
  • Dr. Chikán Attila, egyetemi tanár, igazgató