NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

2010 előtt már nem lép életbe a Lisszaboni Szerződés?2008. szeptember 18.

A Lisszaboni Szerződés nem fog életbe lépni a 2009-es európai parlamenti választások előtt, sőt, valószínűleg még 2010. január elseje előtt sem – vélekedett Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök.

„Nem hiszem, hogy a (Lisszaboni) Szerződés (2009) júniusában érvényben lesz, amikor a következő európai választásokat rendezik” – jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök egy, az European Policy Centre által rendezett brüsszeli konferencián.

Egyes források szerint lassan az Európai Bizottság is feladni látszik a reményt, hogy tartani tudják az eredeti menetrendet.

Ahhoz, hogy a dokumentum 2009 júniusában már érvényben legyen, szerinte februárra mind a 27 tagállamnak ratifikálnia kell azt. Ennek azonban a nagy európai renoméval rendelkező politikus szerint nincs reális alapja. Juncker ezzel egyidejűleg nem tartja valószínűnek azt sem, hogy a szerződés 2010 előtt hatályba lépjen.

Az Eurócsoport elnöki tisztét is ellátó Juncker az első vezető politikus, aki nyilvánosan úgy vélekedett, hogy a Lisszaboni Szerződés vélhetően nem kapja meg időben a tagállamok áldását. Az eredeti tervek szerint ugyanis a dokumentumnak 2009 januárjában kellene életbe lépnie, ám azok után, hogy júniusban rendezett népszavazásukon az írek nemet mondtak a ratifikációra, egyre többen kételkednek abban, hogy tartani lehet az eredeti menetrendet.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.