NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

8 milliárd forintból fejlődhet két közép-magyarországi kórház2008. szeptember 18.

Újabb két közép-magyarországi kórház modernizációját teszi lehetővé a Kormány szeptember 17-i ülésén hozott döntése, amely európai uniós és hazai költségvetési forrásokból összesen 8 milliárd forint támogatást biztosít a fejlesztésekre.

A Kormány kiemelt projektté nyilvánította a váci Jávorszky Ödön Kórház és a Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum pályázatait, lehetővé téve az épületek felújítását, a szolgáltatás színvonalának és a betegek kényelmének növelését, valamint a gazdaságos működés feltételeinek megteremtését.
Az Új Magyarországi Fejlesztési Terv a 2007-2013 közötti időszakra 480 milliárd forint európai uniós forrást irányoz elő egészségügyi fejlesztésekre, hogy színvonalasabb és hatékonyabb legyen az ellátás.

Magyarország gazdasági fejlődése, az ország megerősödése elválaszthatatlan lelki és fizikai egészségünktől, és így az ellátórendszer helyzetétől. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv ezért kezeli kiemelt területként az egészségügyet, 480 milliárd forint forrást irányozva elő a 2007-2013 közötti időszakra. Az európai uniós források a Regionális Operatív Programok, illetve a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében válnak folyamatosan hozzáférhetővé.

Az egészségügy fejlesztése átfogó, az egész társadalomra kiható kérdés, amely az épületek felújításán, komfortosabbá tételén túl a szakmai színvonal emelését, orvosi eszközök beszerzését, a hatékony működés feltételeinek megteremtését és a hozzáféréshez való esélyek kiegyenlítését is célozza. Az Európai Unió, a kormány és az önkormányzatok által rendelkezésre bocsátott források biztosítják a minőség, a hatékonyság és az egyenlő hozzáférés feltételeinek teljesülését a magyar egészségügyben.

A kormány szerdai ülésén kiemelt projektté nyilvánította a váci Jávorszky Ödön Kórház és az Országos Onkológiai Intézet Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum pályázatait, összesen 8 milliárd forint értékű fejlesztést téve lehetővé.

A szobi, dunakeszi, váci és veresegyházi kistérség lakóit ellátó váci Jávorszky Ödön Kórház fejlesztése keretében sor kerül a főépület és három másik épület felújítására és a hatékony működés feltételeinek kialakítására. A 2 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével az összesen 2,3 milliárdos összköltségvetésű projekt 2010 végére kényelmesebbé és színvonalasabbá teszi a kórtermeket: a mai 6 ágyas szobák helyett legfeljebb 5 ágyas, vizesblokkal ellátott helyiségeket alakítanak ki. A működés hatékonyabbá tétele érdekében korszerűsítik az energiafelhasználást, szigetelik az épületek külsejét, kicserélik a nyílászárókat, az egyes gyógyító osztályokat pedig úgy helyezik el, hogy a beosztás elősegítse a kapcsolódó szakterületek közötti hatékony munkavégzést, és megteremtse az ún. mátrix-osztályok létrehozásának lehetőségét. A fejlesztés hatására eredményesebben működő, a betegek igényeinek megfelelő kórház jön létre a növekvő lakosságszámú térségben.

Az Országos Onkológiai Intézet Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum fejlesztésére benyújtott pályázat összköltsége 6 milliárd forint. A 2010 végére megvalósuló beruházás révén a Közép-Magyarországi régióban olyan átfogó onkológiai centrum jön létre, amely megfelel az európai komprehenzív rákcentrumokkal szemben támasztott valamennyi követelménynek. A fejlesztés eredményeként új diagnosztikai épületet, új ambuláns épületet és új sebészeti tömböt alakítanak ki. A tömbösítéstől a betegellátás mennyiségi és minőségi mutatóinak érdemi javulása várható. Az intézmény alkalmas lesz a régió onkológiai betegeinek magas színvonalú, esélyegyenlőségen alapuló komplex ellátására.