NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós pénzek a világbajnok olasz focicsapatnak2008. szeptember 25.

Olaszország egyik legszegényebb régiója a turizmus fellendítésére hivatott uniós támogatásokból a világbajnoki címvédő olasz labdarúgó válogatottat szponzorálja. Valószínűleg az Európai Számvevőszék dönti majd el, hogy Calabria rendeltetésszerűen használta-e fel az EU-tól kapott pénzt.

Egy szokatlan ügyben kellene az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának állást foglalnia: Calabria, az egyik legszegényebb olasz régió uniós felzárkóztatási támogatásokból 2008 és 2010 között 1,8 millió euróval szponzorálja a világbajnoki címvédő olasz labdarúgó válogatottat. A régió vezetése a Squadra Azzurának fizetett szponzori támogatástól azt várja, hogy az elő fogja segíteni Calabria turisztikai célú népszerűsítését, amire Brüsszelből a pénzt eredetileg folyósították. A támogatás egy, a turizmus promócióját szolgáló 6 millió eurós költségvetési keret része, amiből 3 millió eurót fizet a strukturális alapokból az Unió.

A furcsa megoldásra Beniamino Donnici, egy liberális párti olasz európai parlamenti képviselő hívta fel az Európai Bizottság és a Parlament figyelmét. « Ez egy, a Rekordok Könyvébe illő őrültség. A közpénzekből miért a világbajnok olasz csapatot és nem Calabriát finanszírozzák? » - idézte a brit Telegraph a képviselőt. Az angol napilap megemlíti, hogy Calabria a hírhedt N’drangheta, az egyik legveszedelmesebb maffiaszervezet hazája, amellyel szemben korábban már felmerült a vád, hogy megcsapolt uniós pénzeket.

Egy újságírói kérdésre szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy a turizmus népszerűsítésének ez a szokatlan formája nem minősül rendellenesnek és a közösségi szabályokba ütközőnek. « Eddig senki nem mondta, hogy ez a gyakorlat nem megengedett. Ez is a turizmus népszerűsítésének és Calabria gazdasági potenciálja javításának egy módja » - vélekedett Dennis Abbott, aki szerint ugyanakkor az uniós pénzek felhasználását hivatalból ellenörző Európai Számvevőszék mondja majd ki az ügyben az utolsó szót. « Ne jussunk arrra az elsietett következtetésre, hogy piros lapot kapnak majd érte. A játékvezető lehet, hogy a végén azt mondja majd nekik, hogy ez egy jó játék volt » - tette hozzá a szóvivő.

Az ügynek azonban van egy másik, ugyancsak vitatható elágazása is. Úgy tűnik ugyanis, hogy az uniós támogatásból 500 ezer euró jutott egy, a calabriai fiatalok sportolását támogató alapítványnak, amit Gennaro Gattuso, az olasz válogatott és az AC Milan régióból származó középpályása hívott életre. A Bizottság szeptember 29-ig kért részletes tájékoztatást a pénz rendeltetéséről a calabriai hatóságoktól, ami – és ezt már Dennis Abbott szóvivő is feltételezte – könnyen törvénytelennek minősülhet. A calabriai hatóságnak ugyanis nem állt jogában az egy meghatározott költségvetési keretben nyújtott támogatás más jogcímen történő felhasználása.

A Telegraph idézi Bill Newton-Dunn brit EP-képviselőt, aki szorgalmazta, hogy a Bizottságnak még közvetlenebb szerepe legyen az auditálásban és az ellenőrzésekben.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.