NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fejlesztik a szennyvízhálózatot Nyíregyházán2008. október 1.

A jelenlegi 81 százalékosról 96 százalékosra nőhet a csatornázottság 2011-re Nyíregyházán. A kormány október 1-jei döntésének köszönhetően ugyanis az ÚMFT keretében, európai uniós támogatással, több mint 15,2 milliárd forintos beruházással folytatódhat a szennyvízhálózat fejlesztése a szabolcsi megyeszékhely eddig csatornázatlan városrészein.

Valamivel több mint 20 ezer embert közvetlenül, több mint 120 ezret pedig közvetve érintenek kedvezően a várhatóan jövő áprilisban induló szennyvíz-beruházási munkálatok Nyíregyházán. A város agglomerációjának három településén – Nyírpazonyban, Kótajon és Kálmánházán – 2007-re már kiépült a szennyvízelvezető hálózat, ugyanakkor a megyeszékhely elszórtan található, éppen ezért a korábbi szennyvízberuházásokból kimaradt utcáin, útszakaszain, valamint az új városrészeken és a bokortanyás részek esetében szükségessé vált a csatornahálózat-fejlesztés. A most induló fejlesztések során 207 kilométernyi szennyvízcsatornát fektetnek le, és több mint 8 ezer háztartást kötnek rá a hálózatra. A munkálatok 180 ezer négyzetméternyi út- illetve járdaburkolat helyreállítását is magukban foglalják.

A közel 12 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló nyíregyházi szennyvízberuházás kiemelt eleme a jelenleg üzemen kívüli 2. szennyvíztisztító telep fejlesztése és bővítése – ez a telep ugyanis nem csak a túlterhelt 1. szennyvíztisztító telepet tehermentesíti, de kezelni tudja a most bekötött és bekötendő városrészek és agglomerációs települések megnövekedett mennyiségű szennyvizét is. A telep a bővítést és a gépészeti berendezések teljes cseréjét követően naponta 500 köbméter szippantott szennyvíz fogadására is alkalmas lesz majd. A nyíregyházi beruházás része egy új komposztáló telep építése is a régi, kis kapacitású és korszerűtlen komposztáló telep területén. Az új komposztáló mindkét szennyvíztisztító telepen keletkező iszapot fogadja majd, naponta 10,81 tonnás kapacitással.

Az európai uniós szennyvízhálózat-fejlesztési program környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépést jelent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Számítások szerint Nyíregyházán és környékén ma még évente mintegy 750 ezer m³ szennyvíz szikkad el a talajba, jelentősen szennyezve a talajvizet és emelve annak szintjét. A beruházások végeztével 2012-re négyötödével, vagyis 600 ezer m³-rel csökkenhet a csatornán el nem vezetett szennyvíz mennyisége a szabolcsi megyeszékhelyen. A szennyvíz-átemelők szagtalanításával és a komposztáló telep fejlesztésével pedig mintegy 3500-an lélegezhetnek majd fel – a szó szoros értelmében.