NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elkészült Jászapáti déli városrészének felújítása2008. október 6.

A Népművészeti Alkotóházat és az Információs Szolgáltató és Kereskedelmi Központot október 3-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök avatta fel Jászapátiban.

A Nemzeti Fejlesztési Terv támogatásával, több mint 430 millió forintból újult meg Jászapáti déli városrésze. A projekt keretében 4 leromlott állapotú, kihasználatlan önkormányzati tulajdonú épület rekonstrukciója valósult meg, melyek új közösségi, szolgáltató és gazdasági funkciót kaptak. Az épületek rekonstrukcióján felül kerékpárutat és gyalogosjárdát építettek, közvilágítást és térfigyelő rendszert alakítottak ki, valamint közművesítésre és parkosításra került sor

Jaszapati_beszed_popup_gyf_gyurcsany

 

Jászapáti Város Önkormányzata a déli városrész rehabilitációjára a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja pályázatán több mint 387 millió forint uniós támogatást nyert. A további 17,2 millió forintos önkormányzati önerő és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatán elnyert közel 26 millió forint tette lehetővé a több mint 430 millió forintos fejlesztést.

A leromlott, kihasználatlan önkormányzati tulajdonú épületek a felújítás, átépítés, és az új eszközökkel való felszerelés után alkalmassá váltak arra, hogy közösségi, szolgáltató és gazdasági funkciót tudjanak ellátni a város életében. A felújított épületek teljes körű akadálymentesítésére is sor került.

Jaszapati_beszed_popup_pm_550

 


Felújították a Civil Közösségi Klub és Projekt Iroda épületét, megépült 5600 négyzetméter térburkolt járda a város területén, és a település jelentős zöldterülete is megszépült. A Civil Közösségi Klubban helyi civil szervezetek – nyugdíjas klubok, alapítványok – működnek majd, a Projekt Iroda részen a Jászsági Kistérségi Helyi Egyesület kap helyet.

A régi mozi épületéből Népművészeti Alkotóház lett, itt kapnak helyet a városban működő művészeti csoportok (néptánc oktatás, hagyományőrző csoportok, népművészeti ruhákat készítő Rokolya Varró Műhely).

A régi művelődési házat Információs Szolgáltató és Kereskedelmi Központtá alakították át. Ebben az épületben működik majd a Tourinform Iroda, az Informatikai Központ, a térségi feladatokat ellátó falugazdászok és egy civil környezetvédelmi egyesület is.

Felújították a múltszázad végén csirkekeltetőként működő épületet, és Humán Fejlesztő- és Foglalkoztató Központtá alakították át. Itt októberben indul el a csökkent munkaképességűek foglalkoztatása, emellett felzárkóztató képzéseket szerveznek a hátrányos helyzetű városlakók részére.

A projekt keretében térfigyelő rendszer is épült. Összesen 10 kamerát telepítettek a városközpontba, és az idegenforgalom szempontjából fontos területekre. Az elmúlt időszak tapasztalatai kedvezőek, ezért újabb sikeres pályázatból november hónapban további 5 kamera figyeli majd a várost.