NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kezdődik a 2009-2010-es akciótervek társadalmi egyeztetése2008. október 8.

A Kormány megtárgyalta és társadalmi vitára bocsátja az Államreform Operatív Program, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közlekedés Operatív Program 2009-2010-re vonatkozó akcióterveit. Az akciótervekkel kapcsolatos véleményeket, javaslatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november 18-ig várja a honlapján (www.nfu.hu) kialakított partnerségi fórumban. A társadalmi egyeztetés teljesen nyitott, azaz a honlapon történő regisztráció után bárki hozzászólhat az Akciótervekhez.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásainak megalapozása érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kétéves időhorizontú akcióterveket készít. Az első kétéves akciótervek a 2007-2008-as időszakra készültek. Az új akciótervek elkészítése során kiemelt hangsúlyt helyezünk az alábbiakra:
•    munkahelyteremtés-versenyképesség-foglalkoztathatóság feltételeinek érdemi javítása, ennek érdekében,
•    korábbi tapasztalatok elemzése, ezek beépítése a konstrukciók alapvető paramétereibe,
•    innovatív eszközök bevezetése, legjobb gyakorlat terjesztése, illetve
•    a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatást szolgáló speciális támogatási formák megjelenítése, dedikált források elkülönítése.

Az akciótervek már az indítani tervezett konkrét pályázati konstrukciókat és kiemelt projekteket mutatják be. A 2009-2010-es akciótervek végleges, a kormány elé kerülő változatának elkészítéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség most is számít a szakmai, érdekképviseleti és társadalmi szervezetek, a gazdasági, önkormányzati és civil szféra képviselőinek javaslataira, észrevételeire.

A véleményezésre az NFÜ honlapján kialakított Partnerségi fórumban van lehetőség, ami regisztrációt követően bárki számára hozzászólási lehetőséget biztosít valamennyi akcióterv összes konstrukciójához külön-külön, annak struktúráját követve. A társadalmi egyeztetések kezdetéről az NFÜ honlapján regisztrált jelenleg több mint 1400 civilszervezet, magánszemély, önkormányzat elektronikus levélben kap tájékoztatást.   

Az on-line véleményezés mellett az elkövetkező hetekben tematizált szakmai workshopokat is szervezünk.

A társadalmi egyeztetést követően minden javaslattevő válaszlevelet kap javaslatai befogadásáról, illetve egyet nem értés esetén azok indoklásáról.

Egyúttal felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az akciótervek társadalmi egyeztetése a következő hetekben is folytatódik. Az egyeztetés következő szakaszában a regionális operatív programok, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program, a Környezet és Energia Operatív Program, a Társadalmi Megújulás Operatív Program és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program akcióterveit bocsátjuk társadalmi vitára.

A téma szempontjából meghatározó partnerszervezetek (Magyar Tudományos Akadémia) és fórumok (Országos Területfejlesztési Tanács, Országos Környezetvédelmi Tanács, Országos Fogyatékosügyi Tanács, Országos Érdekegyeztető Tanács, Gazdasági Érdekegyeztető Fórum) felkérést kapnak az akciótervek rendes napirend keretében történő megtárgyalására. A makrofórumok mellett a Nemzeti Fejlesztési Tanács is véleményezni fogja az akcióterveket.