NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Feszített betongerenda- és üreges panel-gyártó technológiai sor kiépítése

Egyedülálló betonpanelek Hevesen

Sokan azt hiszik: a panelépület csak csúnya lehet. Pedig van szebb és jobban hasznosított betonpanel is, mint amilyet a hetvenes években épült lakótelepeken látunk. Ilyen az Európában csak a Hevesbeton Kft. által gyártott, úgynevezett feszített vasbeton szendvics falpanel, amelyet főleg nagy raktárak, csarnokok, bevásárlóközpontok burkolására lehet használni. Az amerikai Spancrete Machinery Corporation által kifejlesztett, a világon egyedülálló technológia meghonosítása Hevesen egy sikeres pályázatnak köszönhető. A szerelőcsarnok felépítéséhez az azóta megszűnt Területi Regionális Fejlesztési Célelőirányzatból nyertek 80 millió forintos támogatást, a gyártósor megvásárlásához és egy speciális targonca beszerzéséhez pedig a GVOP-ból 150 milliót.

A feszített vasbeton szendvics falpanel három rétegből áll: a statikai tartást biztosító, teherhordó beton alaprétegre hőszigetelő anyagot visznek fel, majd jön a homlokzati réteg, ismét betonból. Ám a betont nagyszilárdságú, hidraulikusan megfeszített acélhuzalra öntik rá, s a feszítést csak a beton megszilárdulása után szüntetik meg: így az acélhuzal „összehúzza” a betont, és lehetővé teszi, hogy a panel a beton eltörése nélkül is hajlítható legyen. Ennek köszönhetően a hevesi gyárban 2,4 méter széles ágyon 200 méter hosszan, folyamatosan lehet gyártani a panelt. A technológia ráadásul a magas termelékenység mellett is nagyon pontos, egyenes és tökéletesen sík betonpanel kerül ki a gyártósorról. A betonpanel anyagában festékkel színezhető, és felülete is jól kezelhető: simítani, gereblyézni, hullámosítani lehet, ami azonos szín mellett is változatos tónust biztosít. A gyárban mindenféle panelt készítenek, csak szürkét nem.

„A feszített vasbeton szendvics falpanel drágább ugyan, mint a könnyűszerkezetes technológiák, ám sok előnye van azokkal szemben – állítja Pásztor Ervin Géza, a Hevesbeton Kft ügyvezető igazgatója. – Nyáron nem melegszik át olyan könnyen, télen pedig nem igényel annyi fűtést, mint az egymilliméteres acéllemezek közé préselt hungarocellből készült fal. A vagyonvédelmi szempontok is fontosak, hiszen egy betonfalat nem lehet könnyedén átszakítani és a betonfal még 50-100 év múlva is állni fog.”

A beruházással 16 embernek teremtettek munkát az ország egyik legrosszabb foglalkoztatási helyzetű kistérségében. A cég tevékenységi köre azóta jelentősen kibővült – vázszerkezeti elemeket, pilléreket, gerendákat, feszített tartókat is gyártanak –, így most már ötven főnél több alkalmazottal dolgoznak. Megrendelés van bőven, az előre gyártott vázszerkezeti elemek piaca az építőipari piac többi részének zsugorodása mellett is bővül.

Pásztor Ervin Géza, projektgazda

„Régi álmom valósult meg, amikor megkeresett az amerikai Spancrete Machinery Corporation kereskedelmi igazgatója, hogy velem együtt szeretné meghonosítani az általuk kifejlesztett technológiát Magyarországon. Nagy öröm, karrierem kiteljesedése ez” – emlékezik vissza Pásztor Ervin Géza. A Hevesbeton Kft ügyvezető igazgatója már 1985 óta a betonnal foglalkozik, és voltaképpen egész életét a műszaki fejlesztések jegyében töltötte. Az új technológia meghonosításához külső forrás bevonására is szükség volt. „Ha nem kaptunk volna támogatást a GVOP-n keresztül, olyan hosszú lett volna a beruházás megtérülése, ami mellett már nem érte volna meg létrehozni a céget.”

Pásztor Ervin Géza szerint a sikernek van még egy titka. „Nincs tulajdonrészem a cégben, mégis felhőtlen, teljes bizalmon alapuló, jó viszonyban vagyunk a száz százalékig magyar kézben lévő vállalat tulajdonosaival, ami az ő kiváló emberi mentalitásukból adódik” – mondja az igazgató, hozzátéve, hogy ez valószínűleg felettébb ritka dolog Magyarországon. Bizony, így is lehet dolgozni. Sőt, bizonyára leginkább így lehet jól.

Projekt címe Feszített betongerenda- és üreges panel-gyártó technológiai sor kiépítése
Kedvezményezett neve HEVESBETON Építőanyag-gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Megvalósulás helye Heves, Észak-Magyarország
Projekt összköltsége 303 920 600
Projekt indulása 2006.07.15.
Befejezése 2007.02.16.
Elnyert támogatás 150 000 000
Fejlesztési programcsomag GVOP

gvop2