NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Regionális perfúziózavarok vizsgálatára és diagnosztizálására szolgáló tonometriás szonda kifejlesztése, gyártása és értékesítése

Magyar szabadalom könnyíti a légzésvizsgálatokat

A légzési elégtelenség súlyos következményekkel, például agykárosodással járhat, sőt akár halálos is lehet. Az egyszerű és fájdalommentes korai diagnosztizálásban segít a Tonosoft Orvostechnikai és Kutatásfejlesztési Kft. GVOP-támogatással piacra került új szondája. Az újítás lényege, hogy a klinikai teszteken már bizonyított, egyszer használatos szondával a páciens emésztőrendszeréből (szájából, gyomrából) vesznek mintát, és ebben mérik a szén-dioxid-koncentrációt. Ez az érték egyfajta helyzetjelentést ad az illető légzési minőségéről – és ebből máris következtetni lehet arra, várható-e a légzésben változás, légzési elégtelenség, ha igen, mikor és milyen mértékű.

A közel 21 millió forintos támogatás elnyerése után a fejlemények gyorsan követték egymást. Először szabadalom-hasznosítási megállapodást kötöttek, majd megindult a szabadalmaztatási eljárás, a fejlesztési tevékenység, és végül következtek a klinikai tesztek. Az új, szilikonból készült szonda megkapta a forgalombahozatali engedélyt, és már a gyártóháttér is kialakult. 2007 végén a kereskedelmi és marketinganyagok készítésénél tartott a Tonosoft.

Az újfajta szondát könnyű szájba venni, és alkalmazásával drasztikus beavatkozás nélkül, sokkal gyorsabban (hatodannyi idő alatt) lehet elvégezni a vizsgálatot. A felhasználási területek is sokfélék. Hogy csak néhány példát említsünk: koraszülött-mentés és -kezelés, újszülött-ellátás, traumatológia, sebészet, altatás, sokkos állapotot okozó neurológiai betegségek, krónikus dohányzás.

„A klinikai tesztek száz százalékig igazolták a szonda hatékonyságát, sőt az eredmények jobbak lettek, mint vártuk – ad számot a teljesítményekről Sarusi-Kiss József ügyvezető igazgató, a projekt lebonyolításáért felelős szakember. Mindemellett egy korábbi akadályt is sikerült leküzdeni. A forgalombahozatal korlátja volt, hogy a minták elemzésére szolgáló eljárások nagyon drágák. A kft. kezdettől fogva igyekezett megoldást találni erre a problémára, és most felcsillant a remény: a tudományegyetemmel konzorciumban egy másik pályázaton is támogatást nyertek.

Már a jövőbe tekint az ügyvezető igazgató, aki úgy véli a Tonosoft előtt két lehetőség áll. Az egyik szerint anyagilag kell megerősíteni a céget, hogy a magyarországi forgalmazás után a világpiacon is megjelenhessen; ehhez már egészen biztosan pénzügyi befektetőt kell találni. A másik opció pedig külföldi – esetleg szakmai – befektetőket felkutatni, vagy a forgalmazási jogokat bizonyos országokra eladni. Mint Sarusi-Kiss József mondja, már vannak is érdeklődők a technológia iránt.

Sarusi-Kiss József, ügyvezető igazgató

A Tonosoft Orvostechnikai és Kutatásfejlesztési Kft.-t dr. Boda Domokos, a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának professzora és Sarusi-Kiss József alapította. A professzor azzal kereste meg a közgazdász végzettségű Sarusi-Kiss Józsefet, hogy egy szabadalomérett gondolat alapján együtt próbáljanak piacképes terméket kidolgozni.

„Ez az emberbarát anyagból készült szonda a koraszülöttektől a tüdőbetegeken vagy a traumában lévő, balesetet szenvedett pácienseken át egészen a pánikbetegekig a legkülönfélébb embercsoportoknak hozhat megkönnyebbülést – fogalmaz Sarusi-Kiss József. – Az igen súlyos következményekkel járó légzési elégtelenséget előre jelezni eddig csak költséges és fájdalmas beavatkozással lehetett, de az új műszer egyszerű, gyors és kíméletes vizsgálatot tesz lehetővé.”

A pályázat összeállításában egy szegedi pályázatíró cég, a Biopolisz Kft. működött közre. „A GVOP-pályázaton elnyert támogatás szinte mindenben segített bennünket: a szabadalmi védettség megszerzésében, a klinikai tesztek lebonyolításában, a gyártóhely felszerszámozásában” – idézi fel Sarusi-Kiss József.

Projekt címe Regionális perfúziózavarok vizsgálatára és diagnosztizálására szolgáló tonometriás szonda kifejlesztése, gyártása és értékesítése
Kedvezményezett neve Tonosoft Orvostechnikai és Kutatás-Fejlesztési Kft.
Megvalósulás helye Szeged, Csongrád Megye, Dél-Alföld
Projekt összköltsége 20 880 000
Projekt indulása 2005.12.01.
Befejezése 2007.08.31.
Elnyert támogatás 20 880 000
Fejlesztési programcsomag GVOP -  Induló technológia- és tudás-intenzív mikrovállalkozások, és ún. spin-off vállalkozások innovációs feladatainak támogatása

gvop3