NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új technológiai eljárást biztosító nyomdagépek beszerzése

Világhíres borok minőségi címkékkel

Az igényes borászatok minőségi boraik címkézéséhez manapság már tekercsmatricás címkéket rendelnek. Ez alapvetően más technológiával készül és más felhasználást is tesz lehetővé, mint a hagyományos, ragasztóval felvitt címkék. Az egri Varga Nyomda azonban nem rendelkezett olyan berendezéssel, amellyel képes lett volna a vevők ilyen igényeit kielégíteni. Mintegy 105 millió forint összköltséggel, a GVOP pályázaton elnyert közel 37 millió forint támogatás segítségével ezért világszínvonalú, nyolcszínes flexonyomógépet, valamint áttekercselő és melegfóliázó berendezéseket vásároltak, amelyek egyetlen technológiai sorban végzik el a tekercsmatricás címke gyártásának minden részműveletét.

„Lehetséges ugyan, hogy támogatás nélkül is meg tudtuk volna valósítani a fejlesztést, mert jó a banki megítélésünk, de elképzelhetőnek tartom, hogy a vállalkozás beleroppant volna egy ilyen nagy hitelbe” – fejtegeti Varga Zoltán. Ha a beruházás nem valósult volna meg, akkor mára minden bizonnyal több magyar borra kerülnének külföldön készült címkék. A tulajdonos két egri pincészetet is említ, amelyek a közelmúltban egy pozsonyi cégnek adták át a megrendelést. Egyiküket azóta már sikerült visszacsábítania, de ez nagyon nehéz: „Szlovákiában igen erős a nyomdaipar, ráadásul az ottani adószabályok lehetővé teszik, hogy a magyar címkékkel árban versenyképes termékeket kínáljanak.”

A fejlesztés a pályázati anyag szerint 3 fő számára teremtett volna új munkahelyet. Időközben azonban – a pályázat keretein kívül – vásároltak még egy aranyozó- és egy kliségyártó-berendezést is, amelyek segítségével a ténylegesen megvalósuló létszámbővülés 5-6 fő lehet. A beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyomda piaci pozíciói a magas hozzáadott értéktartalmú címkegyártási szegmensben megerősödjenek, és a cég újabb partnerek beszállítójává váljon.

A kozmetikai iparban is óriási lehetőségek állnak a vállalkozás előtt, „főleg a kisebb, neves magyar cégek termékeire kerülhetnek majd míves, igényes címkék a Varga Nyomdából” – mutat rá a tulajdonos a vállalkozás távlati növekedési potenciáljára. Ennek alapja az igen magas minőség. Varga Zoltán vállalkozásának pedig a minőségi szolgáltatásról „papírja van”: Európa-szerte forgalmazó multinacionális vevőjétől tanúsítványt kapott arról, hogy a Varga Nyomda a 100 százalékos megfeleléssel szállító partnerek szűk körébe tartozik.

Varga Zoltán, projektmenedzser

Varga Zoltánnak, a közel negyven főt foglalkoztató egri Varga Nyomda tulajdonosának nyomdaipari karrierje 1991-ben egy véletlennek köszönhetően indult. Az eredetileg matematika-rajz szakos tanár éppen akkor vett egy nyomdagépet, amikor az Ostorosi Borászati Szövetkezet – melynek főkönyvelője Varga régi iskolatársa volt – új vállalkozót keresett borospalackjai címkéinek gyártáshoz.

Varga Zoltán címkéje nagyon tetszett a szövetkezetnek és később sok más bortermelőnek is. „Nagyon nagy pontosságú, jól megtervezett címke volt” – emlékszik vissza a tulajdonos. Más gazdáktól is jönni kezdtek a megrendelések, s a Varga Nyomda Kft. ma már meghatározó boros- és pezsgősüvegcímke-gyártó hazánkban. Megrendelői között olyan cégek szerepelnek, mint a Törley, a Tokaj Kereskedőház, a Hilltop Neszmély vagy a Vylyan.

„Létkérdés volt az új technológia beszerzése, mert annak alkalmazását egyre inkább igénylik a minőségi borokat előállító borászatok – mondja Varga Zoltán. – Az új berendezés egyébként remekül bevált.”

Projekt címe Új technológiai eljárást biztosító nyomdagépek beszerzése
Kedvezményezett neve "VARGA NYOMDA" Nyomdaipari és Kereskedelmi Kft.
Megvalósulás helye Eger, Észak-Magyarország
Projekt összköltsége 104 955 000
Projekt indulása 2005.07.05.
Befejezése 2007.06.30.
Elnyert támogatás 36 730 000
Fejlesztési programcsomag GVOP

gvop4