NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ létrehozása

Korszerű szakképző központ Budapest belvárosában

A Budapesti Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) több szakközépiskola együttműködésével létrejött oktatási intézmény, amelynek elsődleges feladata az idejét múlt normák szerint működő szakképzés megújítása. A konzorcium 2005. május 1-jén alakult hét, Budapest belső kerületeiben működő kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola részvételével, a Budapesti Gazdasági Főiskola valamint a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. A TISZK képzéseit a munkaerőpiaci elvárásokhoz igazodva alakítják ki, és diákjaiknak olyan komplex oktatási szolgáltatást nyújtanak, amely gyakorlatorientált módon készít fel a munka világának kihívásaira. A tanintézmények képzései között biztosított az átjárhatóság, az iskolák azonban profiljaik összehangolása mellett megőrizték egyedi jellemzőiket, szolgáltatásaikat.

„Sok a kihasználatlan szellemi kapacitás, amire építeni kell, hiszen a magyar szellemi tőke még mindig értéket képvisel Európában. – mutatja be a projekt vezérlő elveit Jakab János, az intézményt üzemeltető Kht. vezetője. – Véleményem szerint szükségszerű egy olyan vezető szakképzési központ létrehozása, mely bevonja az érintetteket.”

A két HEFOP keretében megvalósuló projekt során felépül egy 3500 négyzetméteres épület, ahol minden tanterem informatikai felszereltsége meghaladja majd az európai uniós színvonalat: 250 asztali számítógép, laptop, közösségi termek, konferenciaterem és tanbank szolgálja majd a felnövő generáció oktatását. A modern eszközök mellett a felnőttképzésből is szeretné kivenni a részét a TISZK; ehhez feltétlenül szükséges a nyolc intézmény gördülékeny együttműködése. Tervezik az épülő központ megnyitását a teljes lakosság számára például úgy hogy számítógépes tanfolyamokat szerveznek az érdeklődőknek.

A központi képzőhely létrejöttével a szakképzés szerkezete átalakul: létrejön egy pályaorientációs és egy alapképzési szakirány. A szakosított képzés helyszíne a központi képzőhelyen lesz. 2007-ben kiírtak egy pályázatot a TISZK-ek számára digitális tananyagok készítésére, aminek keretein belül 19,8 millió Ft-os támogatást nyertünk el.

„A projekt alapú, tevékenységeken keresztüli oktatással a tanár hozzáállása is megváltozik, erre a pedagógusokat fel kell készíteni. – mesél a tapasztalatokról Jakab János. – A visszajelzések nagyon pozitívak, a megvalósítást, a bevezetést személyesen az itt dolgozók végzik.”

A program beindításakor munkaerőpiaci felkészítést tartottak, melyen 1200 tanuló vett részt. Ezt a tréningsorozatot minden évben szeretnék megismételni, hogy minél jobb felkészültséggel hagyják el a fiatalok az iskola falait.

Jakab János - Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ Kht.

Az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkáraként dolgoztam 2005 decemberéig, ezután lettem a Kht. vezetője. Az egyik szülőatyja vagyok az integrált szakképzési modellnek, így külön örömömre szolgál, hogy elsősorban azoktól kapok dicséretet, akik előnyös helyzetbe kerülnek a program kapcsán. Nem elfogadható számomra az, hogy a szakképzési források szétaprózódnak. Pedig országosan is nagy az igény szakképzett munkaerőre, azonban a szakképzésre jelentkezők száma alacsony, nincs presztízse ennek a képzési formának. A munkaadók folyamatosan jelzik, hogy munkaerőhiány van.

Új kompetencia alapú szakképzésre kell átállni, új szakképzési kultúrát kell elterjeszteni. Ezért feladatunk, hogy a diákokkal megértessük és elfogadtassuk ezt a képzési formát. Szakmai pályafutásom fontos mérföldköve, hogy újabb tapasztalatokat szerezhettem arról, hogyan kell egy projektet végrehajtani. Elődömtől, Horányi Istvántól, aki korábban vezette a projektet, nagyon erős gárdát kaptam örökségül, ami nagy segítségemre volt az első időkben, és a továbbiakban is számítok a csapatra.

 

Adattábla

Projekt címe: A Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ létrehozása

Kedvezményezett neve: Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ Kht.

Megvalósulás helye: Közép Magyarország/ Budapest

Projekt indulása: 2005.05.01

Befejezése: 2008. 04.30

Elnyert támogatás: 315.687.500.- HUF

Fejlesztési programcsomag:  HEFOP-3.2.2-P.

 

Projekt indulása: 2005.06.01.

Befejezése: 2008.05.30.

Elnyert támogatás: 500.000.000.- HUF

Fejlesztési programcsomag:  HEFOP-4.1.1.

 

 HEFOP1