NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

LIFT – Lehetőség, Integráció, Foglalkoztatás, Tanulás.

Versenyképes munkaerővé válhatnak a képzett sérült emberek is

A Kék Madár Alapítvány 2001-től kiemelkedően közhasznú szervezetként dolgozik a fogyatékkal élő és egyéb hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásáért. A cél, hogy a fogyatékkal élők közül azok az emberek, akik erre képesek, ne elzárva és elszigetelve, megalázóan kevés pénzért dolgozzanak, hanem szokványos munkahelyen, hétköznapi emberek között és megfelelő díjazásért. E törekvéshez szorosan kapcsolódik a tranzitfoglalkoztatás, ami szerint egy meghatározott ideig (általában 1-1,5 évig) a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű emberek védettebb, de a munka világának elvárásait folyamatosan közvetítő közegben sajátíthatják el az elsődleges munkaerő-piaci elhelyezkedéshez szükséges készségeket és ismereteket. A továbbiakban a szakmai stábbal együttműködve fejleszthetőek lesznek a munkaadó számára kulcsfontosságú képességeik is (pontosság, megbízhatóság). Ennek távolabbi célja, hogy e védettebb szakaszt követően mindenki, aki erre már készen áll, az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjen el.

Az előzetes felmérések azt igazolták, hogy a vendéglátás területén versenyképes munkaerővé válhatnak a sérült, de képzett emberek is. Az alapítvány szakácsmesterségre, a falusi turizmushoz kapcsolódó tevékenységekre oktatja a jelentkező rászorultakat. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a projektbe valóban a rászorultak kerülhessenek, ezért a jelentkezőket többszöri interjú után választják ki.

Az eddigi eredmények bíztatóak: mindenki, aki a projektben részt vett, levizsgázott. A négy mozgássérült, hat hallássérült és hét tanulásban akadályozott személy közül hét embert az alapítvány éttermében foglalkoztatnak, a többiek más munkáltatóknál helyezkedtek el. Mindenki a képességeinek megfelelő részfeladatot kapott. Az értelmi fogyatékkal élő például burgonyát hoz fel a raktárból, a siket hagymát pirít, a mozgásában fogyatékkal élő feladata a vendégek fogadása.

A projektben való részvétel előtt mindannyian munkanélküliek voltak. Többségük családos, így fontos volt számukra a munkával megszerzett bér. Mivel sérültként eddig szinte a társadalomtól teljesen elkülönülten éltek, a munka személyiségépítő jellege hamar láthatóvá vált. Az alapítvány életében nagy sikert jelent a megvalósult projekt, az elismertség és a széles körű ismertség, ami egyértelműen az európai uniós pályázati rendszernek köszönhető. A Kék Madár Alapítvány nagyon sok segítséget kapott a helyiektől, Szekszárdról és környékéről, a munkaadók mindvégig példaadóan elfogadóak és jó partnerek voltak.

Mészáros Andrea, projektvezető

„Hollandiában találkoztam ezzel a modellel, amelyet az alapítványi munkám és a szakmai tapasztalataim révén sikerült megvalósítani. Azt láttam, hogy olyan munkahelyek teremtésével, melyekben a hátrányos helyzetűek folyamatosan érintkeznek az egészséges emberekkel, sokkal eredményesebben lehet segíteni az előbbiek integrációját a társadalomba” – mondja Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány projektvezetője.

Magyarországon az ilyen törekvések az Európai Unióhoz képest még gyermekcipőben járnak. Ezért sürgős és fontos társadalmi cél a fogyatékkal élők foglalkoztathatóságának terén mintát mutatni a munkáltatók számára, hozzájárulni a szolidaritás, a szociális felelősségérzet, valamint a befogadó társadalom eszméjének erősítéséhez.

„Az éttermet igyekeztünk a gyermekes családok számára vonzóvá tenni, valamint nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy mind babakocsival, mind kerekesszékkel kényelmesen lehessen közlekedni. Az étteremhez játszóteret, kerthelyiséget tervezünk, ezzel is erősítve a családbarát profilt, így európai mércével mérve is színvonalas munkahely megteremtésére törekszünk – tette hozzá a projektvezető.

 

Adattábla

Projekt címe: LIFT – Lehetőség, Integráció, Foglalkoztatás, Tanulás.

Megvalósulás helye: Szekszárd, Dél-Dunántúl

Projekt összköltsége:

Projekt indulása: 2006.06.01

Projekt befejezése: 2008.02.28

Elnyert támogatás: 114 289 685 HUF

Fejlesztési programcsoport: HEFOP 2.3

HEFOP2