NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Pálhalmai Biogáz Üzem létesítése

Kisvárosnyi energia biomasszából

Évi 35 ezer tonna széndioxid-kibocsátástól mentesíti a környezetet a decemberben átadott pálhalmai biogáz üzem, amely hazánk legnagyobb 2007-ben átadott mezőgazdasági alapú biogáz létesítménye. Nyírbátorban már 2001 óta működik hasonló kapacitású, ám más technológiával felszerelt telep.

A Pálhalmán frissen átadott, 1,7 megawatt teljesítményű létesítmény évi 6 millió köbméter biogázt állít elő 90-100 ezer tonnányi szerves hulladékokból (trágyából, valamint növényi, vágóhídi és éttermi hulladékból). A biogáz előállításához négy nagy kapacitású fermentort használnak. A magas beltartalmi értékkel bíró, megerjedt biomasszát a cég visszaforgatja növénytermesztési ágazatába, ezzel csökkentve a műtrágya felhasználást. A „zöld” áramot, amely körülbelül egy 15 ezer lakosú város villamos energia ellátásához elegendő, biogáz felhasználásával, gázmotorral fejlesztik, a keletkezett hőt pedig a Kft. saját telephelyén használják fel, többek között az állattartó-telep fűtésére-hűtésére.

A hulladék hatvan százaléka helyben keletkezik, a maradék negyven százalékot regionális begyűjtéssel a környező telepek, mezőgazdasági vállalkozások szállítják be. Bár az üzem működtetése csupán öt-hat embernek ad munkát, ha nem épült volna meg, akkor a környék többi állattartó nagyüzemének alkalmazottai is elveszíthették volna az állásukat. Ugyanis a keletkező szerves hulladékok megfelelő kezelése az állattartó üzemek fennmaradásának egyik kulcskérdése.

A cégnek a villamos áram értékesítésén túl jelentős bevétele származik a külső forrású hulladékok feldolgozásából, az élelmiszer alapú hulladékok ártalmatlanításából. Emellett a keletkezett széndioxid-megtakarítást – egy államközi szerződés értelmében – 2008-2012 között Ausztria vásárolja meg a kft.-től.

A projektfejlesztésben nagy szerepe volt a nyilvánosságnak, különösen fontos volt a civilszervezetek és a lakosság hiteles tájékoztatása. Éppen ezért több lakossági és szakmai fórumot szerveztek a tervről, valamint a beruházás menetéről – többször a média segítségét is felhasználva – folyamatosan tájékoztatást nyújtottak. A Pálhalmai Agrospeciál Kft. vezetői szerint a folyamatos tájékoztatás sikeressége abban is látható, hogy sikeresen elérték azokat a  vállalkozásokat, szakembereket, akikkel a későbbiekben partnerként a projektben együtt dolgozhattak.

Az építkezést 2006 júliusában kezdték el, az üzemben alkalmazott fejlett technológiát a német HESE GmbH. szállította.

Szárszó Tibor – projektvezető

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. részéről Szárszó Tibor fogta össze a projektfejlesztés szálait. A 38 éves állattenyésztő üzemmérnök, mérnök-közgazdász projektvezetőként akkor csatlakozott a Pálhalmai Agrospeciál Kft. csapatához, amikor a biogáz üzem létesítésére irányuló beruházás adminisztratív munkálatai elkezdődtek. Az elmúlt négy évben a fejlesztés időtartama alatt szűk körű fejlesztő csapatával (Kovács Tamás, Hetyei Gábor, Szárszó Tibor) végigvezette a projektet az engedélyezési folyamatokon, megoldották a finanszírozást, sikeres uniós támogatású pályázatot írtak. Különös gondot fordítottak az üzembe beszerelt technológiák szállítóinak kiválasztására, és az építés alatt megszerezték az induláshoz szükséges technológiai ismereteket.

A biogáz üzem hazánkban egyelőre különlegességnek számít, ezért a szakemberek a megszerzett tapasztalatokat örömmel osztják meg másokkal nyilvános szakmai rendezvényeken és konferenciákon. Az elmúlt években közel száz szakmai publikáció, cikk, interjú jelezte a téma újdonságát, jelentőségét.

 

1. Adattábla
: Pálhalmai Biogáz Üzem létesítése

Kedvezményezett neve: Pálhalmai Agrospeciál Kft.

Megvalósulás helye: Dunaújváros, Pálhalma

Projekt összköltsége: 2 269 945 820 Forint
Projekt indulása: 2006. június
Befejezése: 2007. december
Elnyert támogatás: 1 051 389 444 Forint
Megújuló energia felhasználása

 kiop2