NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Velencei-tavi Regionális Szennyvízelvezető és -tisztító rendszer bővítése, fejlesztése

Környezetkímélő szennyvízkezelés az üdülőövezetben

A Velencei-tó kiemelt üdülőkörzet, ahol különösen nyáron hatalmas megterhelést jelentett a környezetnek a tisztítatlan szennyvíz. A 2004-ig végrehajtott fejlesztések még vonzóbbá tették a tavat a pihenni vágyók számára. Emiatt egyre sürgősebbé vált, hogy a régió minden szempontból képes legyen magas szinten kiszolgálni a turistákat, és közben sikerüljön megóvni a természeti környezetet. 

Mivel a Velencei-tavat egy korábbi kormányrendelet az érzékeny felszíni vizek közé sorolta, meg kellett találni a keletkező szennyvíz elvezetésének illetve megfelelő tisztításának módját. A térség önkormányzatai ezért közösen térképezték fel a szükséges beruházásokat. A projekt megvalósításának alapfeltétele volt a Velencei-tavi Regionális Szennyvíztisztító Rendszer Agárdi Szennyvíztelepének kapacitásbővítése és a tisztított szennyvíz kivezetése a Dinnyés-kajtori csatornába. Ezt követően nyílt lehetőség az érintett településeken – Gárdony-Dinnyésen, Velence-Velencefürdőn és a Bence-hegyen, Sukorón, Nadapon és Pázmándon – a fejlesztésekre. Szükséges volt továbbá Kápolnásnyék Pettend településrészének szennyvízcsatornázása, illetve a víz elvezetéséhez szükséges átemelők és nyomócsövek kiépítése.

A Támogatási Szerződést 2005. januárjában írták alá. Építési fővállalkozónak közbeszerzési pályázaton az ALTERRA Építőipari Kft-t választották, a mérnöki, műszaki ellenőrzést az OVIBER – FŐBER Konzorcium végezte. A hosszú távú fenntarthatóság és a biztonságos működtetés érdekeit figyelembe véve a önkormányzatok 10 évre szóló üzemeltetési szerződést kötöttek a Dunántúli Regionális Vízmű zRt-vel.

A csatornázásnak a régióban élők és az üdülőtulajdonosok is nagyon örültek, különösen azokon a településrészeken, ahol magas a talajvíz. Tudták, hogy a szennyvíz kultúrált elvezetése és tisztítása növelheti a turisták számát, és új munkahelyeket teremthet. Anyagi hozzájárulásuk pedig szükséges volt ahhoz, hogy az önkormányzatok az 5 százalékos önrészt biztosítani tudják. A közmű társulatok alapításával végül szinte mindenkit sikerült a beruházás mellé állítani.

Az agárdi szennyvíztisztító telep kapacitását korszerű iszapkezelési technológia és mezőgazdasági kihelyezés alkalmazásával bővítették. A hálózat részeként gravitációs csatorna és nyomóvezeték épült. A teljes szennyvíz elvezető rendszert 2006. december 14-én helyezték üzembe. A szennyvíztisztító telepet hat hónapos sikeres próbaüzem után 2007. március 30-án adták át.

A beruházás hosszabb távra biztosítja az érintett települések szennyvízkezelését, a pázmándi szennyvízcsatorna hálózat pedig a későbbiekben fogadja Vereb község szennyvizeit is. A térségben az életkörülmények javulása. Megszűnőben van a Velencei-tavat érő háttérszennyeződés, javul a víz minősége. Ez pedig vonzza a vízisportok kedvelőit, az üdülni és pihenni vágyókat. A településeken élők ezért úgy érzik, hosszú távra nyílt fejlődési lehetőség a számukra.

Hullay Gyula, projektgazda

Hullay Gyula vízellátási-csatornázási és egészségügyi szakmérnök. A Dunántúli Regionális Vízmű ZRt (DRV) Fejér megyei igazgatóságának vezetőjeként munkaköréből adódóan foglalkozott a Velencei-tó vízgazdálkodásával, vízminőségével és környezetvédelmével, és magánemberként is szívén viselte a térség természeti kincseinek megőrzését. Aktívan közreműködött a Velencei-tó fejlesztésével kapcsolatos közeli és távlati tervek kidolgozásában. Elősegítette az érintett önkormányzatok és az üzemeltető DRV összefogását, a Velencei-tó vízminőség védelme érdekében alakított konzorcium létrehozását. Munkatársaival együtt 2004-ben kidolgozta a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében beadott pályázatot, majd megbízták a beruházás lebonyolítására létrehozott Velencei-tavi projekt iroda vezetésével.

Hullay szerint a beruházás legfontosabb tapasztalata az volt, hogy egy ilyen nagyszabású környezetvédelmi feladatot csak összefogással, az önkormányzatok és az üzemeltető együttműködésével lehet megoldani. Korábban ugyanis a települések önállóan pályáztak céltámogatásra, de mindig sikertelenül.

Adattábla

Projekt címe: Velencei-tavi Regionális Szennyvízelvezető és -tisztító rendszer bővítése, fejlesztése
Kedvezményezettek neve: Konzorcium a Velencei-tavi Regionális Szennyvízelvezető - és tisztító rendszer bővítésére, fejlesztésére. Tagjai: Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró, Velence és a Dunántúli Regionális Vízmű zRt.
Megvalósulás helye: Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró, Velence, Közép–Dunántúl
Projekt összköltsége: 5 316 580 060 Forint
Projekt indulása: 2004. december
Projekt befejezése: 2007. október
Elnyert támogatás: 5 050 751 057 Forint

Környezetvédelem

kiop3