NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Gyula történelmi belváros rehabilitációja

Gyula város új imázsa

„2007-ben jelentősen megnövekedett Gyula vendégforgalma. Ez elsősorban a történelmi város európai uniós támogatással megvalósult rehabilitációjának köszönhető, amelynek során a város teljesen megújult.” – mondta Gellén Vencel projekt, és városmenedzser.

Gyula Város Önkormányzata sikerrel pályázta meg a Regionális Fejlesztés Operatív Programban városi területek fejlesztésére elnyerhető uniós forrásokat. A 2005 májusában indult és 2006 decemberében zárult projekt révén 157 hektár területet, a város központi belterületének 7%-át újították fel. A városnak ezen a részén különösen rossz volt a környezet állapota. Jellemző volt a növekvő gépjárműforgalom és az ezzel összefüggő környezetszennyezés, valamint a beruházások hiányából következő korszerűtlenség, fejletlenség, elmaradottság.

Gyula városvezetése a pályázati célok megvalósításával a városkép jelentős javítását akarta elérni. A projekt keretében megvalósult a 33 000 fős történelmi város központjának teljes felújítása. A Kossuth tér átalakult és a fejlesztéseknek köszönhetően ezt most már akadály nélkül élvezhetik a mozgásukban korlátozott emberek és a babakocsival érkezők is. A tér közepén látványos szökőkutat, másik részén rendezvényterületet alakítottak ki.

A belvárosban a városrész hangulatához illő turisztikai információs táblarendszert állítottak fel.

A gépjárműforgalom növekedése miatt a gyalogosok védelmében szabályozták a forgalmat. A parkolóhelyek számának növelésével ugyanakkor az autósok helyzetét tették kényelmesebbé. Szintén fontos eredmény, hogy a felújítási munkák keretében bővítették a gyalogos- és kerékpáros-útfelületet. Összességében a közúti közlekedés felülete 2500 m2-el csökkent, a kerékpáros utaké 650 m2-el nőtt, az akadálymentes gyalogosfelület pedig több mint 3000 m2-el. A felújítás során a főtér alatt húzódó csővezetéket is kicserélték.

A parkosítás eredményeként 2000 m2-el több a használható zöldfelületek nagysága, tizenkétezer új cserjét és egynyári dísznövényt telepítettek a parkba. A közterületekre új utcabútorokat, köztük negyvenkilenc szeméttárolót, hatvanhét köztéri padot és több mint száz kerékpártartó szerkezetet helyeztek el. Mindezek eredményeképpen máris kimutatható a környező ingatlanok értéknövekedése, ami a továbbiakban újabb fejlesztéseket, felújításokat és építéseket ösztönöz. 

Gellén Vencel, projektmenedzser

„A város rehabilitációjával kapcsolatban egyértelműen kedvező a gyulai polgárok véleménye” – összegzi a dél-alföldi város lakóinak hangulatát a történelmi belváros rehabilitációjának projektmenedzsere. Lakosaink nagyon elégedettek az elért eredményekkel. Városunk teljesen átalakult.” A beruházásoknak köszönhetően már most érezhetőek az alapvető változások. A város nyüzsgő és életteli lett, egyszóval kivirult, új imázst nyert. Gyula most igazi turistaparadicsom. Nemcsak azért, mert törtélelmi hagyományaiból következően nagyon sok érdekesség, látványosság található itt, hanem azért is, mert mindez igényes, kulturált környezetbe van ágyazva”.

„A pályázati támogatás által összetalálkozott a külcsín és a belbecs – folytatta. – Természetesen ez nem azt jelenti, hogy most hátradőlünk és megelégszünk az elért eredményekkel. Nekünk nem csupán lehetőség, hanem kötelesség is mindent megtenni a város további szépüléséért és fejlődéséért. Így tehát tovább folytatjuk a megkezdett utat, és a jövőben is fogunk pályázni uniós támogatásra. Gyula méltó arra, hogy még szebb, még vonzóbb legyen, és mi még büszkébbek lehessünk rá”. 

Adattábla

Gyula történelmi belváros rehabilitációja

Kedvezményezett: Gyula Város Önkormányzata

Megvalósulás helye: Gyula, Gyulai, Dél-Alföld

Projekt összköltsége: 1.083.673.559 Ft.

Önerő: 108.367.356 Ft.

Projekt indulása: 2005.05.21.

Befejezése: 2006.12.31.

Elnyert támogatás: 975.306.203 Ft

Fejlesztési programcsomag:  Városi területek rehabilitációja

rop1 copy