NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztése

Dráva-medence: új célpont túrázóknak

Az ausztriai Tirolban eredő Dráva folyó teljes szakasza 668 km, amiből magyar területre 357 km esik. Nevét a Pannóniát időszámításunk előtt 350-336-ban megszálló keltáktól kapta, később a rómaiak is ezt a nevet vették át. Kulturális jelentősége olyan leletekből tűnik ki, mint az eszéki gyöngyszemlélet, a Virjén talált római érmék vagy a zákányi pogány vár. A Dráva hazánk legérintetlenebb folyója, természeti jelentősége különösen a vízimadár-vonulásban nagy.

Ezen természeti és épített kincsek védelme, megőrzése, ismertté tétele volt a Baranya Megyei Önkormányzat és partnerei fő célkitűzése. A Dráva-medence komplex ökoturisztikai fejlesztését célzó, három részből álló projekt eredményeként úgy építik be a Dráva-medencét a Dél-Dunántúl turisztikai látványosságai közé, hogy értékei ne sérüljenek. Somogy és Baranya megye öt kistérségének és kéttucatnyi önkormányzatának együttműködésével számos beruházást hajtanak végre, így a térség változatos és vonzó programokat kínál majd az idelátogatóknak. A különböző helyszíneken megvalósuló fejlesztések révén szeretnék kiemelni a térséget abból az ismeretlenségből és elzártságból, ami a korábbi évtizedekben a határmenti településeket jellemezte.

A közel 525 millió forintos támogatást elnyert Dráva I projekt Gyékényes, Csurgó, Nagyatád, Sellye, Kovácshida és Babócsa településeket, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Parkot érinti. Itt a települések élővilágát és környezetét megjelenítő bemutató helyek, valamint látogató központok és közösségi terek épülnek. Emellett Barcson szabadstrand és gyalogos híd, Csarnótán a Tenkes-hegy tetején kilátó, Mattyon pedig a gazdag madárvilág bemutatására szolgáló madárpark épül.

A közel 337 millió forintos támogatást elnyert Dráva II. projekt keretében Berzence, Diósviszló, Harkány, Barcs (Drávaszentes), Őrtilos és Porrogszentkirály településeken többfunkciós látogató központokat és bemutatótereket alakítanak ki. Berzencén, Őrtiloson, Somogybükkösdön, Porrogon, Porrogszentkirályon és Csurgón madármegfigyelő-helyek épülnek. A túrázók a Cún, Szaporca, Drávapiski és Somogybükkösd települések új túraállomásain pihenhetnek majd meg. A folyóra és életterére épülő kulturális, történelmi és építészeti hagyományok megjelenítésére Harkányban egy talpasházat, Porrogon egy török tókát, Porrogszentmihályon pedig egy parasztházat újítanak fel.

A Dráva III projekt során a gyalogos- és lovas turizmust kedvelőknek kedveznek a mintegy  162,5 millió forintos uniós támogatás felhaszálásával. Zákányfalu, Drávaiványi, Siklós, Tésenfa, Ipacsfa és Drávacsepely településeken túraállomások, Túronyban és Siklóson lovastúra-állomások, Zákány községben kilátótorony és esőbeálló épül. Ezen kívül a nemzetközileg is jegyzett kerámia művésztelep szomszédságában a természet szépségeit, növény és állatvilágot, termőhelyet bemutató kiállítóhelyet hoznak létre.

A fejlesztések eredményeként a vendégek szervezett keretek között kerülnek kapcsolatba a természettel, miközben különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Így a projekt hozzájárul az idegenforgalmi bevételek növeléséhez és javítja az életminőséget is.

Nórántné dr. Hajós Klára, projektgazda

Hosszú évek óta Sellyén éltem és a Baranya Megyei Önkormányzatnál dolgoztam, innen indult a személyes kapcsolatom a Dráva medencét érintő projekttel. A sellyei kistérség vezetőjeként fő részese voltam annak, hogy ez az ökoturisztikai ötlet egyáltalán megfogalmazódjon. Pozitív érzésekkel vágtunk bele a beruházásokba, hiszen a résztvevő, a határ mentén elterülő, szegényebb és elmaradottabb települések mindenképpen részesei akartak lenni a beruházásnak.

Nincs még egy projekt a megyében, amely hasonlóan sok partnerrel valósult meg: összesen 31 kivitelezőt vontunk be. Ennek a széles körű összefogásnak a megszervezése is része az én személyes megelégedettségemnek. Az elején persze voltak nehézségeink, eredetileg ugyanis 80 önkormányzat jelezte részvételét, ami nehezen kezelhető lett volna. Elsőként Somogy és Baranya megye gondolta végig a lehetőségeket, és vállalták az előkészítés költségeit is. Ezt követte egy ökoturisztikai megvalósítási tanulmány és egy Kossuth-díjas építész tervező munkája. Jelenleg még negyvennégy beruházási elem zajlik, de ezek is időben elkészülnek a márciusi projektzárásra.

Adattábla

Kedvezményezett: Baranya Megyei Önkormányzat

Megvalósulás helye:

Dráva I.:Gyékényes, Somogy megye, Dél-Dunántúl

Dráva III.: Nagyharsány, Somogy megye, Dél-Dunántúl

Projekt összköltsége: 539 119 470 Ft

Megítélt támogatás: 525 641 483 Ft

Projekt indulása: 2006 március

Projekt befejezése: 2008 március

Fejlesztési programcsomag: turisztikai vonzerők fejlesztése

 rop2