NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az ipolytarnóci ősvilág Pompeji turisztikai fejlesztése

Ipolytarnóc, ahol kincset rejt a föld

A Bükki Nemzeti Park igazgatósága – a helyi önkormányzattal és civil szervezetekkel partnerségben – nyert el uniós támogatást a világörökségi cím várományosának, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területének fejlesztéséhez.

A támogatott projekt egy többlépcsős térségi beruházás első üteme volt. Ennek eredményeként egy határokon átnyúló (salgótarjáni és szécsényi kistérség, valamint a szomszédos Szlovákiában található losonci és nagykürtösi járás területén) természetvédelmi és turisztikai látványosság jött létre.

Az 1944-ben védetté nyilvánított és időközben 510 hektárosra bővült világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy ősi vulkáni katasztrófa által elpusztított trópusi dzsungel gazdag lelőhelye. 1995-ben az összeurópai természeti örökség részévé nyilvánították, az Európa Tanács diplomával tüntette ki.

Az pályázati forrásokból megvalósított fejlesztéssel sor került a fogadóépület teljes felújítására, bővítésére. Az épületben kialakítottak egy szimulációs, egy kiállító- és bemutató termet is. A szimulációs termében telepített 4D mozgó színház segítségével a látogatók személyesen is átélhetik az ősvilági hangulatot. A gazdagon berendezett kiállítórész bepillantást enged a bükki őserdő, valamint a Nagy-mező egyik szegletébe. A kiállítás része a pincében kialakított ősemberbarlang is. A turisták számára a központban önállóan használható információs portál nyújt további tájékozódási lehetőséget. Kerékpár- és babakocsi tároló áll az érkezők rendelkezésére.

A Fogadóépülettől a geológiai tanösvény bejáratáig terjedő 700 méteres útszakasz képletes időutazásra hívja látogatóit. A mérföldkövek feliratai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből vezet az ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.

Ezzel párhuzamosan a Tasnádi Kubacska bemutatócsarnokban olyan rendszert építettek ki, ahol az ősvilági élőhelyet háromdimenziós formában jelenítik meg. Világviszonylatban is egyedülálló az interaktív nyomolvasási program, mely különösen népszerű a látogatók között. A geológiai tanösvényen a külföldi turisták az általuk választott nyelven hallgathatják az őstörténeti múlt bemutatását. Az épületeket, a túraútvonalat, a parkolókat és a higiénés létesítményeket úgy alakították ki, hogy a fogyatékkal élők is igénybe vehessék.

Az eddigi tapasztalatok szerint a pályázati célkitűzések megvalósulásával új korszak kezdődött az ősvilági magyar Pompej számára.

Veres Péter, projektmenedzser

„Bükk-hegysége sok érdekes látnivalót tartogat a természetkedvelő turisták számára. A hegység változatos karsztjelenségei, barlangjai, szurdokvölgyei és kiemelkedő sziklabércei, valamint növény- és állatvilágának ritkaságai mindig is látogatók százezreit vonzották. A megvalósult projekt segítségével az érdeklődés tovább fokozódott” - foglalta össze eddigi tapasztatait Veres Péter projektmenedzser, a Bükki Nemzeti Park pénzügyi osztályának munkatársa. „Pontos adataink még nincsenek, de kollegáink elmondásaiból egyértelműen kiderült számunkra, hogy nőtt Ipolytarnóc vonzereje a fejlesztéseket követően. Nagyon kedvező visszhangokat kaptunk látogatóinktól. Látványos sikerre tavasztól, az igazi turistaszezon kezdetétől számítunk” - folytatta a projektmenedzser. A beruházást elsősorban pénzügyi oldalról koordináltam, azonban a szakmai feladatokon túl emberileg is sokat jelentett végigkövetni a magyar Pompej megújulását. Bizonyára újabb fejlesztésekre is sor kerül majd a jövőben, de Ipolytarnóc már most is pártalan élményt nyújt látogatói számára.”

Adattábla

Projekt címe: Az ipolytarnóci ősvilág Pompeji turisztikai fejlesztése

Kedvezményezett: Bükki Nemzeti Park

Megvalósulás helye: Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, Ipolytarnóc 039 hrsz. Salgótarjáni kistérség, Észak-magyarországi régió

Projekt összköltsége: 418 393 976 Ft

Elnyert támogatás: 407 934 127 Ft

Önerő mértéke: 10 459 849 Ft.

Projekt indulása: 2005. 09. 17

Tervezett vagy valós befejezés: 2007.09. 16.

Fejlesztési programcsomag: Turisztikai vonzerők fejlesztése

 

rop3