NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A pusztamagyaródi óvoda rekonstrukciója bővítéssel és az integrált oktatás-nevelés feltételeinek megteremtése

Mézeskalácsház a pusztamagyaródi óvodásoknak

A 2007-es tanévet már megújult és kibővült épületben kezdhették meg a pusztamagyaródi óvodások. Az elnyert uniós támogatással az intézményben megteremtették az integrált nevelés feltételeit is. A település életét fellendítő beruházás még 2005-ben indult. 

Az óvoda három község, Pusztamagyaród, Bucsuta és Szentliszló óvodás korú gyermekeit fogadja. Az idejáró óvodások között sok a roma származású és a sajátos nevelésre szoruló gyerek. Növekvő számuk miatt már korábban felmerült az igény, hogy az óvodai nevelésben külön figyelem irányuljon rájuk.  Nekik különösen fontos a jó körülmények között zajló, szakszerű nevelés, mely felkészíti őket az általános iskolás évekre, és segít abban, hogy felzárkózhassanak kortársaikhoz.

Az óvoda rossz műszaki állapota és a község szűkös anyagi körülményei miatt azonban nem csupán ennek az elképzelésnek a megvalósítása, hanem még az óvoda fennmaradása is veszélyben forgott. Az épület életveszélyes állapotba került. Egyik helyiségét alá kellet dúcolni, hogy a födém ne szakadjon be, a falak vizesedtek, a levegő fojtó, dohos volt. A tetőszerkezet is nagyon rossz műszaki állapotban volt.

Az uniós pályázati támogatás azonban lehetővé tette a rekonstrukciós munkákat. A tetőteret, az első emeletet, valamint a pinceszintet egyaránt felújították. Újravakolták és átfestették az egész épületet. Ezek mellett 250 négyzetméter alapterülettel, azaz tizennégy új helyiséggel bővült az óvoda épülete, ahol helyet kapott a nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabványoknak megfelelő konyha, a törvény által előírt fejlesztőszoba, valamint több kiszolgáló helyiség is. Az intézményhez egy 57 m2 fedett teraszt is építettek. Összesen 409 négyzetméteren külső térburkolatot raktak le és parkosították az óvoda udvarát.

Az építési munkákkal párhuzamosan beszerezték minden óvodás csoport számára a mozgásos-, az anyanyelvi-, az ének-zenei- és az értelmi képességek és készségek fejlesztésére szolgáló játékokat, eszközöket is. A felújítási és bővítési munkálatok alatt az óvodásokat a helyi iskola fogadta be, ahol külön helyiségben folyhatott a nevelésük.

A gyermekeknek, a szülőknek, és a település lakosainak is tetszik a kívül-belül megújult, immár európai színvonalat képviselő óvoda. Nem véletlen, hogy rögtön kitüntették a Mézeskalács ház elnevezéssel. Az eddigi tapasztalatok szerint Pusztamagyaród pályázati sikere, több kistelepülés számára ösztönzően hatott, és többen közülük ezen felbuzdulva pályáztak uniós forrásokra.

Szekeres Klára, projektmenedzser

Komoly szükség volt erre az uniós támogatásra – hangsúlyozta Szekeres Klára a nyertes projekt menedzsere. – Pusztamagyaród saját erejéből sajnos képtelen lett volna felújítani az épületet. A pályázaton nyert támogatással viszont újjászülethetett az óvoda. Emlékszem, a munkálatok befejeződése után nagy izgalommal érkeztek be a gyerekek. Aprólékosan szemügyre vették a megújult épületet. Miután elnyerte tetszésüket, rögtön birtokba vették. Az óvónők is nagyon boldogok voltak, hogy most már biztonságos és szép körülmények között nevelhetik a gyerekeket.

Persze nem volt minden tündérmese, voltak azért nehézségeink is. Kellemetlen volt például az, hogy a felújítási munkák alatt kénytelenek voltunk áthelyezni az óvodai nevelést az iskolába, miután a szomszédos települések nem tudtak befogadni minket. Emiatt volt olyan szülő, aki nem engedte oviba a gyermekét addig, amíg nem áll vissza a régi rend. Ez viszont már a múlté, és ahogy mondani szokták, minden jó, ha a vége jó.

Adattábla

Projekt címe: A pusztamagyaródi óvoda rekonstrukciója bővítéssel és az integrált oktatás-nevelés feltételeinek megteremtése

Kedvezményezett Pusztamagyaród Község Önkormányzata

Megvalósítás helyszíne: Pusztamagyaród

Projekt indulása: 2005.10.01.

Projekt befejezése: 2007.03.31

Megitélt támogatás179 373 274 Ft

Elfogadott összköltség:188 813 972 Ft

Szerződés dátuma: 2005.10.01.

Szerződött támogatás: 179 373 274 Ft

Kifizetések összege:164 287 134 Ft

Fejlesztési programcsomag: Az óvodai és az alapfokú oktatási-nevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése

 rop4