NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld könyv a területi kohézióról 2008. október 11.

Az Európai Bizottság elfogadta a területi kohézióról szóló zöld könyvet, melynek célja, hogy az érintettek az eddigieknél alaposabban megismerjék a kohézió ezen - a szociális és a gazdasági melletti- harmadik dimenzióját.

A dokumentum szerint a jövőben három területen kell lépéseket tenni:

- A népsűrűségben fennálló különbségek kezelése: a zöld könyv szerint a jobb koordináció kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a városok és az azokat körülvevő területek kiegészítsék egymás „erejét”, és így maximálisan hozzájáruljanak „az EU mint egész jólétéhez”. A cél az, hogy megerősítsék az Unió gazdasági versenyképességét és növekedési képességét, mégpedig úgy, hogy mindeközben ne tévesszék szem elől a természeti kincsek megóvásának szükségességét, valamint a társadalmi kohézió biztosítását.

- A távolságok leküzdése: a dokumentum szerint a közlekedési eszközökhöz, a szállítás hatékony fajtáihoz, a megbízható energiahálózatokhoz és a szélessávú internethez való hozzáférés mértéke még mindig igencsak eltérő az EU-ban.

- Az adminisztratív határok leküzdése: a Bizottság szerint a környezeti problémák nem ismerik a határokat, éppen ezért ezen kihívások kezelésére összehangoltabb fellépésre van szükség.

 

A kohéziós politikán belül az INTERREG-programok kínálnak lehetőséget a szorosabb kooperációra, de a zöld könyv szerint ennél többre van szükség. Az EU például már fokozta erőfeszítéseit a Balti-tenger vagy a Duna-medence térségében, ahol kulcsfontosságú a szoros együttműködés a környezeti problémák leküzdése és a versenyképesség fokozása érdekében.

Hasonlóképpen a regionális, illetve nemzeti határokon át történő ingázás esetében is gyakorta olyan adminisztratív együttműködésre van szükség, mely megfelelő megoldásokat kínál (például a tömegközlekedés terén) a negatív külső hatások minimalizálására. Az új tagállamok határrégiói, valamint a „régi vasfüggöny mindkét oldalán” fekvő régiók csak nemrég kezdték meg az együttműködést. A zöld könyv szerint még sok tennivaló van hátra annak érdekében, hogy az infrastruktúra és a gazdasági kooperáció számára koherens politikákat dolgozzanak ki. A dokumentum megjegyzi azt is, hogy a gazdasági fejlődést és az egy főre eső GDP-t tekintve a külső határvidékek jócskán el vannak maradva. Délen és keleten az EU-t ugyanakkor olyan régiók veszik körül, ahol az egy főre eső alacsonyabb GDP mellett az erőteljesebb népességnövekedés is jellemző, s mindez együtt óriási migrációs nyomást eredményez.

 

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.