NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nyilvános konzultáció a területi kohézióról2008. október 11.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a területi kohézióról szóló zöld könyv publikálása után a területi kohézió fontosságáról és tartalmáról, melyhez elsősorban a regionális és helyi hatóságok, a nem kormányzati és más hasonló civil szervezetek, szövetségek hozzászólásait várják.

A testület közleménye szerint a nyilvános konzultációtól azt remélik, hogy ezáltal jobban megértethetik a területi kohézió lényegét, és annak hatásait az EU jövőbeni regionális politikájára.

„Meggyőződésem, hogy a területi kohézió segíthet nekünk abban, hogy javítsunk területeink versenyképességén, polgáraink jólétén, éljenek bárhol is, valamint környezetünk minőségén” – hangsúlyozta a társadalmi vita elindításakor Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős biztos. Hozzátette: mindez arról is szól, hogy a területi sokféleséget, sokszínűséget miként tudjuk egy rugalmas és differenciált politikán keresztül egyfajta olyan erővé alakítani, mely hosszú távú eredményeket hoz.

A területekkel kapcsolatos problémák egy részét csak integrált megközelítés révén, és a különböző hatóságok együttműködése révén lehet orvosolni. Ebben az értelemben a területi kohézió – miként a zöld könyv fogalmaz – hidat ver a gazdasági hatékonyság, a társadalmi kohézió és az ökológiai egyensúly közé, és a politikai tervezés középpontjába a fenntartható fejlődést helyezi.

A nyilvános konzultációhoz fontos adalékokkal szolgáltathat az a két rendezvény, melyet idén ősszel rendeznek: az egyik egy francia elnökségi konferencia a területi kohézióról és a kohéziós politika jövőjéről (Párizs, október 30-31.), a másik pedig a regionális fejlődésért felelős miniszterek informális találkozója lesz (Marseille, november 25-26.).

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.