NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Már a kohéziós vitára készül az Európai Néppárt2008. október 11.

Az Európai Parlament néppárti frakciója megadta a kezdőhangot ahhoz a vitához, melynek középpontjában a 2013 utáni kohéziós politika kialakítása áll majd.

A nyilvánosságra hozott állásfoglalásában a képviselőcsoport hitet tett amellett, hogy a jövőbeni kohéziós politika ne csak a legelmaradottabb régiókra fókuszáljon, hanem az összesre.

A néppártiak ezzel lényegében elvetették az André Sapir közgazdászprofesszor neve által fémjelzett kohézióspolitikai koncepciót. A belga professzor ugyanis 2003-ben az Európai Bizottság számára készített jelentésben azt javasolta, hogy a kohéziós politikát kizárólag az új tagállamoknak tartsák fenn.

A Néppárt bár tudatában van annak, hogy ez az elmélet még mindig sokak számára kedves, ám Jan Olbrycht, a regionális fejlesztési bizottság alelnökének szavai szerint „nem ért egyet ezzel az állásponttal”. A néppártiak szerint sokkal inkább a felmerülő új kihívásokat kell számba venni.

A Néppárt leszögezte azt is, hogy a lemaradó régiók felzárkóztatását célzó regionális politikának, és azoknak a politikáknak, melyek a lisszaboni célkitűzésekkel (úgymint az innovációval és a versenyképességgel) függenek össze, ki kell egészíteniük egymást.

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfor szerkeszti.