NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elsíbolt uniós pénzek nyomában Bulgáriában2008. október 12.

Miután az Európai Bizottság több százmillió euró nagyságrendű uniós finanszírozást vont meg Bulgáriától, az Európai Parlament képviselői a helyszínen tájékozódtak az uniós pénzek felhasználásának szabályszerűségéről.

2008. júliusában az Európai Bizottság Bulgária esetében egyedülálló módon ideiglenesen felfüggesztett több százmillió euró nagyságrendű uniós finanszírozást, ugyanis szabálytalanságokra derült fény azok felhasználásával kapcsolatban. A Bizottság visszavonta továbbá az előcsatlakozási alapokat kezelő két kormányzati szerv megbízatását is.

A bizottsági döntést követően az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatokat folytatott, és súlyos problémákat tárt fel számos uniós projekt végrehajtása terén. Ennek okaként a közigazgatás, a bírói kar és bűnüldözési struktúrák régóta esedékes reformjának hiányát, valamint a magas szintű korrupciót említették.

Nemrég az Európai Parlament két szakbizottsága is tényfeltáró küldöttséget utaztatott Bulgáriába. Az EP költségvetési ellenőrzési szakbizottsága az uniós pénzek felhasználásának szabályszerűségéről, illetve szabálytalanságáról informálódott a helyszínen. 

 

A Brüsszeli hírek rovatot a BruxInfo szerkeszti.